Easiest Way to Make Tasty Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3

Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3.

Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3 You can have Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3 using 11 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3

  1. Prepare 3 of ekor ikan kembung (apa2 ikan pon boleh).
  2. Prepare 1 of biji bawang besar **.
  3. You need 2 ulas of bawang putih **.
  4. You need 1 of inci halia **.
  5. Prepare 4-5 of sudu cili kisar (ikut sukatan masing2..nak pedas dan lagi pekat boleh lebihkan).
  6. Prepare Sedikit of belacan (jika suka).
  7. It's Daun of kesum (boleh agak sendiri).
  8. It's of bunga kantan (belah dua).
  9. Prepare of Air asam jawa (boleh adjust sendiri banyak mana...nak masam mcm mana).
  10. It's of Air untuk kuah (ikut sukatan kuah masing).
  11. You need of Bendi...tomato.

Langkah memasak Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3

  1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar yg bertanda **bersama cili kisar...biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Kemudian masukkan air asam jawa..tunggu sehingga mendidih...kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan biarkan sedikit layu...Kemudian masukkan bendi dan tomato....
  3. Akhir sekali...masukkan ikan dan perasakan dengan garam..gula dan serbuk perasa (jika suka)...biarkan sedikit mendidih...boleh tambah air utk lebihkan kuah..dan tambahkan air asam jawa utk lebihkan masam....siap utk dihidangkan.....