Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3.
You can have Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3 using 11 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3
- Prepare 3 of ekor ikan kembung (apa2 ikan pon boleh).
- Prepare 1 of biji bawang besar **.
- You need 2 ulas of bawang putih **.
- You need 1 of inci halia **.
- Prepare 4-5 of sudu cili kisar (ikut sukatan masing2..nak pedas dan lagi pekat boleh lebihkan).
- Prepare Sedikit of belacan (jika suka).
- It's Daun of kesum (boleh agak sendiri).
- It's of bunga kantan (belah dua).
- Prepare of Air asam jawa (boleh adjust sendiri banyak mana...nak masam mcm mana).
- It's of Air untuk kuah (ikut sukatan kuah masing).
- You need of Bendi...tomato.
Langkah memasak Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar yg bertanda **bersama cili kisar...biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan air asam jawa..tunggu sehingga mendidih...kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan biarkan sedikit layu...Kemudian masukkan bendi dan tomato....
- Akhir sekali...masukkan ikan dan perasakan dengan garam..gula dan serbuk perasa (jika suka)...biarkan sedikit mendidih...boleh tambah air utk lebihkan kuah..dan tambahkan air asam jawa utk lebihkan masam....siap utk dihidangkan.....