Nasi Bakar Ayam Pedas (Maraton Ramadhan).
You can cook Nasi Bakar Ayam Pedas (Maraton Ramadhan) using 37 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Nasi Bakar Ayam Pedas (Maraton Ramadhan)
- You need 500 gm of Beras (Basuh dan toskan).
- It's 650 ml of Air Kaldu Ayam/ Air rebusan Ayam.
- You need 200 ml of Santan Cair(100 ml Santan Kotak+100 ml Air).
- It's 3 Ulas of Bawang Merah dihiris nipis.
- You need 2 Ulas of Bawang Putih dihiris nipis.
- It's 10 gm of Halia dihiris nipis.
- It's 1 batang of Serai di ketuk.
- Prepare 2 Helai of Daun Salam.
- You need 2 Helai of Daun Pandan diikat.
- It's 1 of Sdk Garam Halus.
- Prepare 1 of Sdm Serbuk Pati Ayam.
- Prepare of 👉 Ayam Pedas.
- It's 500 gm of Dada Ayam di rebus dan di carik isinya.
- You need 100 ml of Santan pekat.
- Prepare 100 ml of Air Kaldu Ayam.
- It's 2 Helai of Daun Salam.
- You need 5 Helai of Daun Limau.
- Prepare 2 Batang of Serai diketuk.
- It's 15 gm of Lengkuas di ketuk.
- It's 50 ml of Minyak Sayur untuk menumis.
- It's of Secukupnya Daun Kemangi.
- It's of Secukupnya Hirisan Cili Merah.
- Prepare of Secukupnya Daun Pisang.
- It's of Secukupnya tusuk Gigi.
- You need of #Bumbu kisar.
- You need 40 gm of Bawang Merah kecik.
- It's 20 gm of Bawang putih.
- It's 10 gm of Kencur.
- Prepare 5 gm of Kunyit hidup.
- Prepare 5 gm of Belacan.
- Prepare 50 gm of Cili Merah.
- You need 25 gm of Cili Api Merah.
- Prepare of 👉 Garnish.
- You need Daun of Kemangi/ Italian Basil.
- You need of Tomato Cherry.
- It's of Hirisan Timun.
- You need of Hirisan cili merah.
Langkah memasak Nasi Bakar Ayam Pedas (Maraton Ramadhan)
- Sediakan semua bahan-bahan.
- Masukkan kedalam Periuk berisi beras yang telah di basuh, Hirisan bawang merah, bawang putih, halia, Serai yang di ketuk, garam,serbuk pati Ayam, Daun Salam, santan.
- Tuangkan air kaldu ayam, Masukkan daun pandan,kacau sebati..
- Masak Nasi seperti biasa..
- Ayam Pedas : kisar halus semua bahan kisar..
- Panaskan Minyak Sayur, tumiskan bahan kisar, Masukkan lengkuas, Serai, Daun Salam, dan Daun Limau,kacau rata Tumiskan Bumbu hingga harum,lalu masukkan garam,gula pasir, dan serbuk pati Ayam, kacau sebati,lalu Masukkan ayam yang telah di carik.
- Masukkan Santan pekat, dan air kaldu, Kacau sebati,masak Ayam hingga Kuah menyusut/berkurang (Jangan Sampai kering yer...).
- Proses pembungkusan : Siapkan semua bahan-bahan.letakan beberapa Senduk Nasi keatas Daun Pisang, letakan Ayam Pedas di tengahnya.
- Letakan beberapa helai daun kemangi dan letakan Hirisan Cili Merah, lalu gulung... padatkan dan kemaskan,sematkan Setiap hujungnya dengan tusuk gigi. Buat Sampai Habis..
- Panaskan Grill Pan/Double Pan,bakar Nasi sampai permukaan daunnya sedikit kering dan terbakar. Sapu kan permukaannya dengan sedikit minyak sayur untuk menaikkan aroma. Nasi Bakar Ayam Pedas Sedia di Hidang. Enjoy.... Yummy 🤤🤤🤤... Sangat.
- Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.