Easiest Way to Prepare Yummy Kembong Tiga Rasa #KCHUP

Kembong Tiga Rasa #KCHUP.

Kembong Tiga Rasa #KCHUP You can have Kembong Tiga Rasa #KCHUP using 18 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Kembong Tiga Rasa #KCHUP

  1. You need 4 of ekor ikan kembong.
  2. Prepare 1/5 of biji nenas.
  3. You need 2 of biji tomato.
  4. Prepare 2 of biji epal.
  5. You need 1 batang of serai.
  6. You need 1 batang of saderi.
  7. It's 2 of biji bawang merah.
  8. Prepare 3 ulas of bawang putih.
  9. You need 1 of biji bawang besar.
  10. It's 3 helai of daun limau purut.
  11. You need 1 of biji limau nipis.
  12. Prepare of Serbuk cili (ikut citarasa).
  13. Prepare Sedikit of sos tiram.
  14. It's Sedikit of kicap masin.
  15. You need Sedikit of gula.
  16. It's Sedikit of garam.
  17. You need Sedikit of tepung jagung.
  18. It's Sedikit of air.

Langkah memasak Kembong Tiga Rasa #KCHUP

  1. Sediakan bahan-bahan : Ikan kembong, nenas, bawang, saderi, epal hijau, tomato, daun limau purut, bawang merah, bawang putih, bawang besar, serai, limau nipis, sos tiram, serbuk cili, kicap.
  2. Ikan digaul dengan tepung jagung, garam & digoreng sehingga garing & ketepikan..
  3. Nenas, tomato, epal hijau dipotong dadu. Serai dititik. Bawang besar, saderi dihiris kasar. Bawang putih, bawang merah dihiris halus..
  4. Panaskan minyak. Tumis serai, bawang merah & bawang putih sehingga naik bau. Masukkan kicap, sos tiram & serbuk cili. Ikut citarasa..
  5. Masukkan bahan-bahan yang dipotong tadi. Masukkan air sedikit. Kacau sebati..
  6. Masukkan daun limau purut, gula & garam secukup rasa..
  7. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah. Kacau sebati biarkan sehingga mendidih..
  8. Sejukkan kuah seketika dan boleh dituang di atas ikan kembong yang telah siap digoreng..
  9. Kembong Tiga Rasa sedia untuk dihidang..