Kembong Tiga Rasa #KCHUP.
You can have Kembong Tiga Rasa #KCHUP using 18 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Kembong Tiga Rasa #KCHUP
- You need 4 of ekor ikan kembong.
- Prepare 1/5 of biji nenas.
- You need 2 of biji tomato.
- Prepare 2 of biji epal.
- You need 1 batang of serai.
- You need 1 batang of saderi.
- It's 2 of biji bawang merah.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- You need 1 of biji bawang besar.
- It's 3 helai of daun limau purut.
- You need 1 of biji limau nipis.
- Prepare of Serbuk cili (ikut citarasa).
- Prepare Sedikit of sos tiram.
- It's Sedikit of kicap masin.
- You need Sedikit of gula.
- It's Sedikit of garam.
- You need Sedikit of tepung jagung.
- It's Sedikit of air.
Langkah memasak Kembong Tiga Rasa #KCHUP
- Sediakan bahan-bahan : Ikan kembong, nenas, bawang, saderi, epal hijau, tomato, daun limau purut, bawang merah, bawang putih, bawang besar, serai, limau nipis, sos tiram, serbuk cili, kicap.
- Ikan digaul dengan tepung jagung, garam & digoreng sehingga garing & ketepikan..
- Nenas, tomato, epal hijau dipotong dadu. Serai dititik. Bawang besar, saderi dihiris kasar. Bawang putih, bawang merah dihiris halus..
- Panaskan minyak. Tumis serai, bawang merah & bawang putih sehingga naik bau. Masukkan kicap, sos tiram & serbuk cili. Ikut citarasa..
- Masukkan bahan-bahan yang dipotong tadi. Masukkan air sedikit. Kacau sebati..
- Masukkan daun limau purut, gula & garam secukup rasa..
- Masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah. Kacau sebati biarkan sehingga mendidih..
- Sejukkan kuah seketika dan boleh dituang di atas ikan kembong yang telah siap digoreng..
- Kembong Tiga Rasa sedia untuk dihidang..