Asam Pedas Thai.
You can have Asam Pedas Thai using 25 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Asam Pedas Thai
- It's 650 gr of Ikan Kembong (4 Ekor).
- It's 200 gm of Terung Ungu di Potong-potong.
- You need 1 batang of serai di Titik.
- It's 5 Helai of Daun Limau Purut.
- You need 1 of Biji Tomato di Potong wedges.
- Prepare 1 of pokok Daun Ketumbar.
- Prepare 7 of biji Cili Padi Merah di ketuk.
- You need 1 of Sdk Pes Asam Jawa.
- It's 1 of biji Limau Nipis (diperas airnya).
- You need 1 of kiub Maggi Tomyam.
- Prepare 2 of Sdk Gula pasir.
- Prepare 1/2 of Sdk Garam Halus.
- It's 3 of Sdb Fish Sauce.
- Prepare 750 ml of Air.
- Prepare of Secukupnya Minyak Sayur untuk menumis.
- Prepare of 👉 Bahan Kisar.
- Prepare 50 gm of Cili Kisar/Cili Boh.
- It's 50 gm of Bawang Besar.
- Prepare 30 gm of Bawang Merah Kecil.
- Prepare 15 gm of Bawang Putih.
- Prepare 2 gm of Kunyit hidup.
- It's 10 gm of Halia.
- It's 15 gm of Lengkuas.
- You need 3 gm of Belacan Bakar.
- Prepare of 👉 Garnish.
Langkah memasak Asam Pedas Thai
- Sediakan semua bahan-bahan.
- Ketuk Cili Padi Merah. Ketepikan.
- Panaskkan Minyak Sayur Tumiskan bahan kisar dan serai hingga wangi dan terbit minyak..
- Masukan Pes Asam jawa, Tuangkan Air, Masukan garam, gula pasir, dan kiub Maggi tomyam (Serbuk pati ayam),kacau sebati masak hingga mendidih..
- Setelah mendidih masukkan ikan, Cili Padi dan Daun Limau Purut,masak Sampai mendidih..
- Masukan Terung,dan fish sauce Masak hingga terung Lembut..
- Terakhir Tuangkan air limau nipis dan masukan Tomato dan daun ketumbar.didihkan sebentar dan Sedia untuk dihidang..
- Makan dengan nasi putih jer bertambah - tambah 😁.
- Yummy 🤤🤤🤤.
- Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.