How to Cook Perfect Asam Pedas Thai

Asam Pedas Thai.

Asam Pedas Thai You can have Asam Pedas Thai using 25 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Asam Pedas Thai

  1. It's 650 gr of Ikan Kembong (4 Ekor).
  2. It's 200 gm of Terung Ungu di Potong-potong.
  3. You need 1 batang of serai di Titik.
  4. It's 5 Helai of Daun Limau Purut.
  5. You need 1 of Biji Tomato di Potong wedges.
  6. Prepare 1 of pokok Daun Ketumbar.
  7. Prepare 7 of biji Cili Padi Merah di ketuk.
  8. You need 1 of Sdk Pes Asam Jawa.
  9. It's 1 of biji Limau Nipis (diperas airnya).
  10. You need 1 of kiub Maggi Tomyam.
  11. Prepare 2 of Sdk Gula pasir.
  12. Prepare 1/2 of Sdk Garam Halus.
  13. It's 3 of Sdb Fish Sauce.
  14. Prepare 750 ml of Air.
  15. Prepare of Secukupnya Minyak Sayur untuk menumis.
  16. Prepare of 👉 Bahan Kisar.
  17. Prepare 50 gm of Cili Kisar/Cili Boh.
  18. It's 50 gm of Bawang Besar.
  19. Prepare 30 gm of Bawang Merah Kecil.
  20. Prepare 15 gm of Bawang Putih.
  21. Prepare 2 gm of Kunyit hidup.
  22. It's 10 gm of Halia.
  23. It's 15 gm of Lengkuas.
  24. You need 3 gm of Belacan Bakar.
  25. Prepare of 👉 Garnish.

Langkah memasak Asam Pedas Thai

  1. Sediakan semua bahan-bahan.
  2. Ketuk Cili Padi Merah. Ketepikan.
  3. Panaskkan Minyak Sayur Tumiskan bahan kisar dan serai hingga wangi dan terbit minyak..
  4. Masukan Pes Asam jawa, Tuangkan Air, Masukan garam, gula pasir, dan kiub Maggi tomyam (Serbuk pati ayam),kacau sebati masak hingga mendidih..
  5. Setelah mendidih masukkan ikan, Cili Padi dan Daun Limau Purut,masak Sampai mendidih..
  6. Masukan Terung,dan fish sauce Masak hingga terung Lembut..
  7. Terakhir Tuangkan air limau nipis dan masukan Tomato dan daun ketumbar.didihkan sebentar dan Sedia untuk dihidang..
  8. Makan dengan nasi putih jer bertambah - tambah 😁.
  9. Yummy 🤤🤤🤤.
  10. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.