Rendang Selimut.
You can have Rendang Selimut using 13 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Rendang Selimut
- Prepare 4 of ekor ikan Mabong / Kembong saiz sederhana.
- You need 1 of biji limau nipis.
- Prepare 400 ml of santan / 1 kotak santan + 200 ml air.
- Prepare 7-8 of tangkai cili kering (dibuang biji, rebus dan dikisar).
- Prepare of Anggaran 75 gm mentega / 2 sudu makan minyak sapi.
- Prepare 1 of sudu kecil Garam penambah rasa.
- It's of Diracik halus/ hiris nipis.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- Prepare 1 of biji bawang besar (merah).
- You need 1 helai of daun kunyit buang urat tengah.
- You need of Optional / pilihan.
- It's 100 ml of air (jika nak kuah cair sikit).
- It's 1 of cm³ belacan (kalau suka, saya tak letak).
Langkah memasak Rendang Selimut
- Sediakan bahan-bahan. Ikan tu digoreng dulu siap-siap. Tak nak guna ikan kembong boleh juga guna ikan tenggiri atau ikan selar..
- Panaskan kuali dengan api sederhana. Cairkan mentega. Resipi asal guna minyak sapi. Saya guna mentega.
- Bila mentega dah cair, masukkan cili yang sudah dikisar. Masak hingga pecah minyak..
- Nampak tu, dah pecah minyak masukkan bahan-bahan yang diracik halus, bawang merah, bawang putih dan daun kunyit. Gaulkan dan biar seminit dua. Resipi asal tambah belacan, tapi saya tak letak. Ikut suka tuan puan lah ya 🙂..
- Dah tu masukkan 400 ml santan tadi. Kacau. Kalau rasa pekat sangat boleh tambah 100ml air lagi..
- Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng. Perah asam limau nipis. Agak-agak, kalau tak nak masam sangat jangan habiskan sebiji. Ingat ya 😁. Boleh tambah garam menaikkan rasa. Ikutlah cara masing-masing, nak kurang masin atau bagaimana. Kacau dan tutup 🔥. Siap untuk dihidang..