How to Make Tasty Asam pedas tempoyak ikan patin

Asam pedas tempoyak ikan patin. You were redirected here from the unofficial Page: Tempoyak Ikan Patin Temerloh & Asam Pedas Claypot. nasi goreng seafood best! claypot Asam pedas jenahak terbaik! power cukup rasa! next time akn dtg lagi. Pepes ikan patin tempoyak merupakan makanan khas yang berasal dari daerah kota jambi. Mengapa?, Ikan yang dipilih adalah ikan patin karena memiliki tekstur dagingnya yang lembut, enak dan juga nikmat selain itu ikan patin memiliki kandungan nutrisi dan gizi yang lebih tinggi.

Asam pedas tempoyak ikan patin Cara memasak Ikan patin asam pedas : Yang pertama dilakukan adalah membersihkan ikan patin dan membuang kotoran pada isi perutnya. Selanjutnya apabila sudah bersih ikan patin dilumuri dengan air jeruk nipis dan. Coba olahan ikan patin dengan bumbu asam pedeh. You can have Asam pedas tempoyak ikan patin using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Asam pedas tempoyak ikan patin

  1. Prepare 2-3 of ketol ikan patin.
  2. You need 5-6 of cili kecil merah.
  3. Prepare 2 ulas of bawang putih.
  4. Prepare 4 ulas of bawang merah.
  5. Prepare 2 of inci kunyit hidup.
  6. You need 1 cawan of air.
  7. You need 2 keping of asam.
  8. You need 2 of sudu tempoyak.
  9. You need 2 batang of serai.
  10. It's of Garam secukup rasa.

Ikan patin kaya akan lemak tak jenuh, sangat baik untuk menjaga kadar kolestrol baik dalam tubuh. Pemilihan ikan patin yang lembut dan kenyal ini sangat cocok dipadukan dengan bumbu asam pedas. Bicara soal tempoyak ikan patin, di Jambi ada satu tempat yang sangat tersohor dengan masakan ttersebut. Namanya adalah Warung Bu Salma yang terletak di jalan Singedekane, Telanaipura, Jambi.

Langkah memasak Asam pedas tempoyak ikan patin

  1. Blend 4 bahan cili merah, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup.
  2. Masukkan ke dlm periuk bahan yg blend tadi bersama 1 cawan air kacau sebati.
  3. Kemudian dah mendidih letak asam keping, tempoyak dan serai.
  4. Last sekali letak ikan. Bila air da srut sikit. Ttup kan api. Siap dihidang.

Warga sekitar sudah mengenal Warung Bu Salma sebagai tempat. Lembutnya daging ikan patin dan ikan baung sangat padan dipadu dengan citarasa lembut asam pedas yang menawan. Di Palembang, ikan patin yang dipergunakan adalah jenis ikan patin sungai yang masih liar. Pada dasarnya ikan patin adalah hewan yang aktif pada malam hari, omnivor dan terkadang muncul ke permukaan. Biasanya danau, sungai, waduk dan muara-muara menjadi habitat dari ikan ini.