Kek Keju Mooo... (lembu).
You can have Kek Keju Mooo... (lembu) using 19 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Kek Keju Mooo... (lembu)
- Prepare of Untuk bahagian bawah.
- It's 100 gm of Oreo tanpa krim (hancurkan).
- Prepare 30 ml of Mentega cair.
- It's of Untuk Coklat Ganache.
- Prepare 70 ml of Krim.
- You need 110 gm of Coklat separa manis (saya guna Hershey's Choco chips).
- Prepare of Untuk kek keju.
- It's 250 gm of Keju krim (saya guna Bega Cream cheese).
- Prepare 50 gm of Gula kastor.
- Prepare 3 biji of Telur.
- It's 150 gm of Yogurt tawar greek.
- Prepare 125 ml of Krim.
- Prepare 50 gm of Susu pekat manis.
- Prepare 2 sudu teh of Ekstrak vanila.
- You need 20 gm of Tepung jagung.
- It's of Untuk membuat motif lembu.
- You need 1 plastik of Piping bag.
- You need 1 sudu besar of Coklat Nutella.
- Prepare 2 sudu besar of Adunan kek keju.
Langkah memasak Kek Keju Mooo... (lembu)
- Sediakan loyang (loose-base pan) 8 inci, alas dengan kertas minyak kemudian tutup bahagian bawah dan sekellingnya dengan kertas aluminium. Ketepikan..
- Hancurkan oreo tanpa krim dan campurkan dengan mentega cair gaul rata, kemudian tuangkan ke dalam loyang, ratakan dan tekan-tekan dengan tangan sampai padat. Simpan di dalam ruang pembeku selama 15minit. Ketepikan.
- Untuk Ganache: Sediakan periuk/sauce pan, panaskan krim kemudian masukkan coklat sehingga cair dan kacau hingga sebati. Biarkan agak sejuk dan masukkan ke dalam ruang pembeku selama 15 minit.
- Keluarkan coklat Ganache ambil 1 sudu besar kemudian dibentuk bulat-bulat ulang sehingga habis, dan simpan semula di dalam ruang pembeku. Ketepikan.
- Sediakan bekas campurkan keju krim dan gula pasir dan kacau dengan pengadun sehingga halus, masukkan telur satu demi satu pukul hingga sebati, masukkan yogurt, susu pekat manis, ekstrak vanila, dan tepung jagung. Kacau sehingga lembut dan sebati.
- Ambil 2 sudu besar adunan kemudian campur dengan Nutella gaul rata dan masukkan ke dalam piping bag. Ketepikan.
- Keluarkan loyang berisi oreo, kemudian tuang kan sebahagian adunan kek keju dan letakkan coklat ganache yang telah dibentuk bulat-bulat, tuang baki adunan sampai habis dan ratakan..
- Potong bahagian hujung piping bag, kemudian buat motif lembu di atasnya. Panaskan ketuhar pada suhu 185 darjah..
- Bakar kek keju dengan teknik water bath/au bean mari dengan meletakkan loyang kek keju di atas loyang persegi yang diisi air panas. Bakar kek keju selama 40-50 minit (bergantung kepada ketuhar masing-masing).
- Setelah masak, keluarkan loyang dari ketuhar dan biarkan sehingga seju, kemudian simpan loyang kek keju di dalam peti sejuk untuk sekurang-kurangnya 4 jam atau lebih baik semalaman. Lepas itu keluarkan kek keju, potong dan hidangkan.