Kari Asam Belimbing Buluh.
You can have Kari Asam Belimbing Buluh using 14 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Kari Asam Belimbing Buluh
- You need 1 of ekor Ikan Tongkol (nak guna ikan lain pun boleh ikut suka).
- Prepare 1 of biji Bawang Besar.
- You need 5 of biji Bawang Putih.
- You need 2 of inci Halia.
- It's 3 helai of Daun Kari.
- You need 1/2 tsp of Halba Campuran.
- It's 1 of paket Serbuk Kari Ikan.
- It's 2 tsp of Serbuk Cili.
- You need 2 tsp of Serbuk Kunyit.
- You need 1 tsp of Pes Asam Jawa.
- Prepare 10 of biji Belimbing Buluh.
- Prepare 1/4 cawan of Minyak Masak.
- It's of Air secukupnya.
- It's of Bahan perasa (garam & gula).
Langkah memasak Kari Asam Belimbing Buluh
- Blend bawang besar, bawang putih dan halia. Panaskan minyak dan tumiskan bahan blend tadi bersama daun kari dan halba campuran. Tumis sehingga naik bau..
- Bancuh serbuk kari ikan dan serbuk cili. Tumis dengan bahan yang dah naik bau tadi. Masak sehingga campuran garing. Kalau kering sangat boleh tambah sedikit air..
- Kunyitkan ikan. Selepas bahan dalam periuk dah garing masukkan ikan dan air setakat tenggelam ikan. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan pes asam jawa dan bahan perasa. Biarkan merenih dalam beberapa minit lagi. Masukkan belimbing buluh. Kacau2 dan tutup api. Jangan lama sangat nanti belimbing lembik. Bon apetite 😋.