Ikan Kembung Rebus Air Asam.
You can cook Ikan Kembung Rebus Air Asam using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Ikan Kembung Rebus Air Asam
- It's 500 g of ikan kembung.
- It's 1-2 keping of asam gelugur.
- You need of Garam secukupnya.
- It's of Air secukupnya.
- You need of .
- You need 1 of biji bawang besar*.
- It's 1 of biji tomato (saiz besar) (buang biji)*.
- It's 4 of biji cili padi*.
- It's 2 of biji limau kasturi*.
- Prepare 1 of sdb asam jawa.
- You need 1/2 of sdb gula pasir.
- Prepare 1/2 of sdb belacan.
Langkah memasak Ikan Kembung Rebus Air Asam
- Masukkan ikan, asam gelugur, garam & air (sama paras ikan) ke dalam periuk. Rebus sehingga ikan masak..
- Asingkan ikan ke dalam bekas lain..
- Hiris/ potong dadu bahan-bahan yang bertanda *..
- Campurkan asam jawa bersama dengan 1 cawan air rebusan ikan. Tapis & buangkan bijinya..
- Masukkan bahan yang telah dihiris bersama dengan gula & belacan ke dalam air asam..
- Ramaskan kesemua bahan & pastikan cukup rasa..
- Tuangkan air asam ke atas ikan rebus. Biarkan seketika & sedia untuk dihidangkan..