Recipe: Appetizing Ikan Kembung Rebus Air Asam

Ikan Kembung Rebus Air Asam.

Ikan Kembung Rebus Air Asam You can cook Ikan Kembung Rebus Air Asam using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Ikan Kembung Rebus Air Asam

  1. It's 500 g of ikan kembung.
  2. It's 1-2 keping of asam gelugur.
  3. You need of Garam secukupnya.
  4. It's of Air secukupnya.
  5. You need of .
  6. You need 1 of biji bawang besar*.
  7. It's 1 of biji tomato (saiz besar) (buang biji)*.
  8. It's 4 of biji cili padi*.
  9. It's 2 of biji limau kasturi*.
  10. Prepare 1 of sdb asam jawa.
  11. You need 1/2 of sdb gula pasir.
  12. Prepare 1/2 of sdb belacan.

Langkah memasak Ikan Kembung Rebus Air Asam

  1. Masukkan ikan, asam gelugur, garam & air (sama paras ikan) ke dalam periuk. Rebus sehingga ikan masak..
  2. Asingkan ikan ke dalam bekas lain..
  3. Hiris/ potong dadu bahan-bahan yang bertanda *..
  4. Campurkan asam jawa bersama dengan 1 cawan air rebusan ikan. Tapis & buangkan bijinya..
  5. Masukkan bahan yang telah dihiris bersama dengan gula & belacan ke dalam air asam..
  6. Ramaskan kesemua bahan & pastikan cukup rasa..
  7. Tuangkan air asam ke atas ikan rebus. Biarkan seketika & sedia untuk dihidangkan..