Recipe: Appetizing Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh

Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh.

Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh You can cook Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh using 28 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh

  1. You need of BAHAN-BAHAN NASI DAGANG TANAK DALAM RICE COOKER.
  2. Prepare 1 cawan of beras pulut.
  3. You need 1 cawan of beras nasi dagang.
  4. It's 1 cawan of beras biasa.
  5. Prepare 1 of biji bawang merah.
  6. Prepare 1 ulas of bawang putih.
  7. Prepare 1 of inci halia.
  8. You need 1 of sudu besar halba.
  9. Prepare 100 ml of santan.
  10. You need 1 sudu teh of minyak masak.
  11. Prepare of Secubit garam.
  12. It's 1 cawan of air.
  13. It's of BAHAN-BAHAN GULAI IKAN KEMBUNG.
  14. Prepare 10 of ekor ikan.
  15. Prepare 1 of biji bawang besar.
  16. You need 2 ulas of bawang putih.
  17. Prepare 1 of inci kunyit hidup.
  18. It's 1 of inci halia.
  19. It's 1 of inci lengkuas.
  20. It's 7 of tangkai cili hidup.
  21. Prepare 4 of sudu besar rempah kari.
  22. You need 1 of sudu paste cili.
  23. You need 1 of sudu besar kerisek.
  24. You need 400 ml of santan.
  25. Prepare 1000 ml of air.
  26. It's 1 sudu teh of garam.
  27. Prepare 1 of sudu besar gula.
  28. It's 2 keping of asam keping.

Langkah memasak Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh

  1. Basuh beras nasi dagang dan masak di dalam periuk nasi.Sukatan air ialah 1 cawan bagi utk 3 cawan campuran beras pulut,beras nasi dagang dan beras biasa.Masukkan 100ml santan sesudu teh minyak masak dan secubit garam.Bila nasi dah masak taburkan halba,bawang merah,bawang putih dah halia yg telah dimayang halus.Tutup semula tudung periuk dan kita sediakan gulainya pula..
  2. Sediakan bahan-bahan gulai.
  3. Kisar bawang besar,bawang putih,halia dan lengkuas.Tumis sehingga naik bau dan masukkan rempah kari dan pes cili kering.Tumis lagi sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan santan,air dan kirisik.Biarkan mendidih dengan api sederhana.
  5. Masuklan ikan dan cili hidup.Bila ikan dah masak tutup api dan boleh sediakan acarnya pula..
  6. Setengah biji timun dan setengah biji lobak merah bersama 1 biji bawang merah dimayang halus.Perasan dengan gaeam dan gula serts 1 sudu makan cuka makan..
  7. Hidangkan nasi dagang bersama gulai ikan dan acarnya sekali...boleh letak telur rebus jika suka dan kalau nak pedas boleh tambah air lada....Selamat Mencuba.