Recipe: Delicious Daging Masak Tomato Kicap

Daging Masak Tomato Kicap. Hey guys, here at KenduriTV there are no specific measurement to all our recipes. You kind of have to wing it and always taste as you go! Resepi Daging Masak Hitam yang sangat sedap dan Che Nom selalu masak daging ni untuk dimakan bersama nasi tomato dan juga nasi minyak.

Daging Masak Tomato Kicap Tambahkan sedikit air, masukkan cabai hijau, gula dan garam. Masukkan serbuk rempah kurma yang telah digaul bersama air, daging atau ayam, kerisik, tomato, bawang putih dan merah yang telah di kisar dan. Angkat dan sejukkan daging, kemudian hiris nipis. You can have Daging Masak Tomato Kicap using 20 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Daging Masak Tomato Kicap

  1. It's of Bahan A:.
  2. You need 300 gram of daging lembu.
  3. It's 3 cawan of air untuk merebus.
  4. Prepare 1 helai of daun pandan disimpul.
  5. Prepare of Bahan B:.
  6. It's 1/2 of biji bawang besar dihiris bulat.
  7. It's 5 of biji bawang merah.
  8. Prepare 6 ulas of bawang putih.
  9. Prepare 3 of biji bawang merah.
  10. Prepare 2 of tongkol halia (dalam 3 inci).
  11. It's 1 camca of teh lada hitam.
  12. You need of Bahan C:.
  13. It's 1/4 cawan of minyak masak canola Saji.
  14. It's 2 camca of besar kicap lemak masin Saji.
  15. Prepare 1 camca of besar kicap lemak manis Saji.
  16. Prepare 2 camca of besar sos tomato Saji.
  17. You need 1 camca of besar rata gula perang.
  18. Prepare 1/2 cawan of air.
  19. Prepare 1/2 of biji lada benggala kuning dihiris memanjang,potong 2.
  20. You need 6 of biji ubi kentang saiz kecil dipotong 4,goreng hingga masak.

Simpan air rebusan daging untuk kuah. Panaskan minyak dan goreng daging sehingga sedikit garing, tapi jangan terlalu garing. Anyway, I digress… Daging masak kicap or soy sauce beef is one of the beef dishes I often make at home. Ayam Masak Kicap Pedas Oleh: Azie Kitchen.

Langkah memasak Daging Masak Tomato Kicap

  1. Siapkan bahan-bahannya..
  2. Rebus bahan A- daging dengan air dan daun pandan hingga air kering @ sehingga daging lembut (daging liat sebab itu perlu direbus dahulu).Kalau daging lembut abaikan langkah ini,goreng terus..
  3. Kisar semua bahan B kecuali bawang besar hingga halus,ketepikan..
  4. Masukkan minyak masak,goreng daging separuh garing..
  5. Alihkan daging ke bahagian tepi kuali,masukkan bahan kisar.Masak hingga naik bau..
  6. Campurkan bahan tumis bersama daging diletak tepi tadi.Masak hingga pecah minyak..
  7. Masukkan tomato sos,kicap masin,kicap manis,gula merah dan garam gunung Saji.Balik-balikkan hingga bercampur rata.Masukkan air..
  8. Masak hingga sedikit pekat,seimbangkan rasa..
  9. Masukkan kentang goreng dan hirisan lada benggala kuning dan hirisan bawang besar.Balik-balikkan hingga bergaul rata,tutup api.Siap..

Selalunya daging masak kicap dihidang kan sekali dengan kentang goreng di dalamnya. Tidak mahu menulis panjang, kami kongsikan artikel daging masak kicap yang wajib anda cuba. Resepi ini dikongsikan oleh Tengku RosElyza Raja Muhammad dan telah mendapat perkongsian ramai di. Mengolah daging sapi enak tidak bikin pusing, kok. Dengan resep semur daging sapi kecap Bango berikut, makan malam siap sekejap!