Recipe: Perfect Ikan Tongkol bakar cicah air asam

Ikan Tongkol bakar cicah air asam. Masukkan bahan B ke dalam blender. Tambah belacan, garam, gula dan air asam jawa secukupnya. Masak Cuka Ikan Tongkol (kayu@mamu) #KongsiResepiBersama. СтраницыПубличная личностьBenj Mohd PageВидеоDaging Bakar Cicah Air Asam Kerisik 👉🏻 jika guna oven. suhu.

Ikan Tongkol bakar cicah air asam Resepi Ikan Terubuk Bakar Cicah Asam Sambal ini kiriman Kak Raja. Selain ekonomis, ikan tongkol juga kaya akan protein loh. Biasanya orang-orang mengolahnya dengan cara digoreng. You can cook Ikan Tongkol bakar cicah air asam using 12 ingredients and 2 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Ikan Tongkol bakar cicah air asam

  1. Prepare of I ekor Ikan Tongkol saiz besar.
  2. It's Sedikit of garam.
  3. Prepare Sedikit of serbuk kunyit.
  4. It's Sedikit of minyak masak.
  5. Prepare of Air asam.
  6. It's 4 ulas of bawang putih.
  7. It's 2 of genggam cili padi (boleh kurangkan kalau tak nak pedas sangat).
  8. It's 2 of sudu besar membukit gula.
  9. You need of Jus limau secukup nya.
  10. Prepare 1/2 cawan of kicap masin.
  11. Prepare 1/2 of labu bawang merah India (dimayang halus).
  12. It's 1/2 of labu bawang holland (dimayang halus).

Namun ada juga yang mengolahnya menjadi sarden, dimasak cabai hijau, balado dan banyak lainnya. Selain itu tongkol juga cocok dipadukan dengan campuran bahan lain seperti tahu. Ikan tongkol begitu mudah dikreasikan, mulai dari digoreng hingga ditumis. Bakar Goreng Kukus Panggang Rebus Tumis.

Langkah memasak Ikan Tongkol bakar cicah air asam

  1. Bersihkan ikan. Lumur dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan sedikit minyak. Perap 10-15minit. Bakar guna bara api arang hingga masak..
  2. Tumbuk cili padi bersama bawang putih dan gula. Masukkan kicap masin, jus limau dan bawang merah India serta bawang holland..

Kompor Microwave Rice Cooker Tidak Dimasak. Yang jelas, kini asam pedas sudah menjadi. Air asam ni memang sedap kalau cicah dengan aneka lauk-pauk bakar. Azie Kitchen: Ikan Tenggiri Masak Singgang Pedas. Ikan bakar is an Indonesian and Malaysian dish, prepared with charcoal-grilled fish or other forms of seafood.