Nasi Ayam Bakar Versi Nurul.
You can cook Nasi Ayam Bakar Versi Nurul using 27 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Nasi Ayam Bakar Versi Nurul
- You need of Bahan Ayam & Sup.
- You need of ekor ayam dicuci bersih.
- You need of biji bawang besar.
- You need of inci halia.
- Prepare of bawang putih.
- Prepare of air.
- It's of tangkai daun sup.
- It's of paket sup bunjut.
- You need of sudu garam.
- You need of sudu besar kicap pekat.
- Prepare of sudu besar madu.
- You need of sudu besar minyak bijan.
- Prepare of Bahan Nasi.
- Prepare of beras basmathi.
- You need of sudu butter.
- It's of sudu kecil garam.
- You need of sudu kecil serbuk kunyit.
- It's of stok ayam (air rebusan sup tadi).
- You need of Bahan Sos Cili.
- You need of tangkai cili besar merah.
- You need of tangkai cili padi (kalau suka).
- You need of inci halia.
- You need of bawang putih.
- You need of sudu kecil garam.
- It's of sudu besar gula.
- You need of sudu besar cuka makan.
- You need of sudu besar air sup.
Langkah memasak Nasi Ayam Bakar Versi Nurul
- Cincang bawang besar, putih dan halia. Cuci bunjut sup. Panaskan periuk pengukus dan tumis bahan cincang tadi. Masuk air dan tulang ayam seperti kaki @ leher ayam..
- Lumur ayam dan tabur halia. Kukus hingga masak. Tips untuk cek ayam masak atau tidak, cucuk paha ayam dengan garfu. Bila jus ayam yang keluar warna putih maknanya ayam dah masak. Kalau masih merah tambah kan sedikit masa lagi..
- Letak ayam dalam bekas tahan panas. Lumurkan ayam dengan kicap pekat, minyak bijan dan madu. Perap sekejap. Bakar dalam oven dengan suhu 200c sehingga permukaan ayam keperangan..
- Masak nasi pula sementara ayam masak. Letak semua bahan ke dalam periuk bersama air stok ayam kukus tadi. Masak nasi macam biasa. Gembur guna garfu supaya nasi tak patah..
- Buat sos cili pula. Potong semua bahan dan masuk dalam pengisar. Kisar hingga lumat. Siap.
- Sup pula, tambahkan garam dan daun sup. Ok boleh dihidangkan bersama nasi, ayam dan sos cili. Sediakan juga salad atau timun sebagai ulam..