Keropok Lekor.
You can have Keropok Lekor using 6 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Keropok Lekor
- You need 14 of ekor ikan kembung.
- It's 1/2 cawan of air.
- You need 1 1/2 cawan of tepung ubi.
- You need 1/2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 1 of sudu besar garam.
- You need 1 sudu teh of Ajinomoto.
Langkah memasak Keropok Lekor
- Ikan diasingkan isi dan tulang. Masukkan ke dalam mesin pengisar bersama-sama air, garam dan Ajinomoto. Kisar sehingga halus..
- Masukkan tepung gandum dan tepung ubi. Gaul sebati. Uil sehingga menjadi doh. (Jika adunan agak lembik boleh tambah tepung lagi).
- Bentukkan adunan tepung seperti bentuk keropok lekor biasa..
- Rebuskan sehingga masak (keropok yang dah masak akan terapung di permukaan air). Angkat dan toskan..
- Untuk dihidangkan. Keropok dipotong dan digoreng sehingga garing. Selamat mencuba..