Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy.
You can cook Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy using 13 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy
- You need of . Bahagian ayam pilihan dibersihkan dan dikelar sedikit agar cepat masak.
- You need of (10 ketul drumstick/5 bahagian paha ayam).
- Prepare of . 1 sudu besar serbuk kunyit.
- You need of . 1 sudu besar cili kisar.
- You need of . 2 sudu gula melaka.
- Prepare of . 1 sudu kecil garam.
- You need of . 2 sudu besar sos cili.
- Prepare of . 1 sudu kecil pes asam jawa (saya guna jenama Adabi).
- It's of . 1 sudu besar sos tiram.
- It's of . 6 ulas bawang putih (diketuk).
- It's of . 1/2 sudu kecil serbuk Oregano.
- Prepare of . 1/2 sudu kecil daun Thyme kering.
- Prepare of . 6 sudu besar minyak masak.
Langkah memasak Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy
- Campurkan semua bahan ke dalam bekas berisi ayam. Gaul hingga sebati..
- Perap ayam seelok-eloknya 1 jam atau lebih..
- Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana. Masukkan minyak..
- Masukkan ayam yang sudah diperap ke dalam kuali panas dan tutup kuali agar ayam masak sekata dan tidak kering..
- Lebihan air perapan yang mengandungi bawang putih disimpan..
- Api dibiarkan sederhana sepanjang masakan..
- Balikkan ayam setiap 3 minit sehingga isi ayam masak. Biarkan kuali dalam keadaan bertutup (ini untuk memastikan agar isi ayam kekal 'juicy' dan bahagian luar dibakar sekata)..
- Periksa sekali-sekala agar ayam tidak hangus..
- Bila ayam sudah masak, tuangkan lebihan air perapan tadi (bersama-sama bawang putih) dan gaulkan dengan ayam hingga sekata selama 1 minit agar air perapan menjadi pekat..
- Padamkan api dan hidangkan ayam..
- Ayam bakar "juicy" sesuai dihidangkan bersama salad, hirisan timun dan tomato untuk nasi ayam/nasi putih atau sedap dimakan begitu sahaja. Boleh juga dibuat ayam bakar untuk majlis bbq..
- Selamat mencuba. 😊.