Patin masak tempoyak #durian. Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh. Bahan bahan Banyak sekali olahan masakan dari ikan patin ini. Selain memiliki rasa yang khas patin juga Namun tridak perlu kuatir untuk membuat ikan patin tempoyak sebetulnya untuk aroma wangi dan sedap.
As Salam, Tips dan Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Asli Yang Sedap- Kali ini saya nak kongsikan cara saya masak ikan patin tempoyak yang macam orang Temerloh suka makan tu.heheh. Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Maritime Southeast Asia, notably in Indonesia and Malaysia. You can cook Patin masak tempoyak #durian using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Patin masak tempoyak #durian
- You need 4 of ketul ikan patin.
- It's 15-20 of biji cili api.
- Prepare 2 of inci kunyit hidup.
- You need 1 of mangkuk tempoyak.
- It's of Air secukupnya.
- It's of Secekak daun kesum.
- Prepare of Garam dan gula secukup rasa.
- It's 3 keping of Asam keping (opsyenal).
Pernahkah anda makan ikan patin masak tempoyak? Walaupun begitu, banyak juga yang suka makan tempoyak, apalagi ikan patin masak tempoyak. Ikan Patin Masak Tempoyak - Kancil Raja Patin iCookAsia от : iCookAsia Sebut sahaja Temerloh, makanan yang akan terlintas dalam kepala anda mesti Patin Tempoyak kan?
Langkah memasak Patin masak tempoyak #durian
- Kisar cili api, kunyit hidup dan tempoyak.
- Masukkan bahan kisar dalam kuali/periuk. Tambahkan air secukupnya. Saya masukkan lebih kurang 900ml.
- Bila kuah sudah sedikit mendidih masukkan ikan patin dan secekak daun kesum.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Tambahkan asam keping jika tempoyak kurang masam.
- Biarkan mendidih sehingga ikan masak. Lebih kurang 15-20 minit.
Tempoyak Ikan Patin ini jelas memiliki rasa yang khas. Penggunaan tempoyak atau fermentasi buah durian yang lezat menjadikan ikan patin seolah lebih eksotis. Jika pulang ke kampung , menu yang pasti Chef cari adalah Ikan Patin Masak Tempoyak. Rasanya hidangan ini sudah menjadi biasa, bukan lagi 'rare'. Banyak restoran dan gerai-gerai makan menyajikannya.