How to Cook Tasty Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan

Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan.

Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan You can have Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan using 18 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan

  1. It's of Untuk inti nyoq:.
  2. It's 300 gm of kelapa parut.
  3. Prepare 250 gm of gula merah.
  4. You need 50 ml of air.
  5. It's Daun of pandan.
  6. It's Sedikit of garam.
  7. Prepare 1 of sudu besar mumbun tepung gandom.
  8. You need of Untuk badannya:.
  9. Prepare 1 cawan of tepung pulut.
  10. Prepare 1 of sudu besar tepung gandum.
  11. It's Sedikit of garam.
  12. It's 1 cawan of air utk uli adunan.
  13. It's of Pewarna hijau,merah dan kuning.
  14. It's of Utk kuah santannya:.
  15. Prepare 4 cawan of santan(1 1/2 cawan santan pekat + 2 1/2 santan cair).
  16. It's 2 of sudu besar tepung beras.
  17. You need Sedikit of garam.
  18. It's Sedikit of daun pandan.

Langkah memasak Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan

  1. Sediakan inti nyoq.Msk gula merah dengan 50ml air bg mendidih dan tapiskan..
  2. Dalam kuali.masukkan kelapa parut,air gula dan sedikit garam.Kacau atas dapur sampai airnya kering.Tambah sesudu mumbun tepung gandom.Kacau rata2 sampai sekata.Siap tutup api..
  3. Biarkan sejuk.Bulat2kan intinya sampai habis.Ketepikan dahulu..
  4. Buat badannya pula.Ambil sedikit garam sebatikan dlm air.Satukan tepung td.Adun adunan dgn air garam sedikit2 sampai sebati dan tidak melekat ditangan.#Air xperlu habiskan..ikut lembut tepung sudah memadai.Jika lembik boleh tambah sedikit tepung pulut..
  5. Bahagikan pd 3 bahagian.Masukkan pewarna uli sebati.Pewarna boleh dipelbagaikan ikut kesukaan..
  6. Ambil sedikit tepung,masukkan inti nyoq tadi.Bulat2kan.Buat hingga habis.
  7. Susun dahulu dlm bekas..
  8. Masakkan kuah santannya dulu.Campurkan semua bhn dalam periuk.Masak sampai mendidih.Kacau selalu sampai siap.Jangan terlalu pekat.Siap.tutup api..
  9. Didihkan air...rebus adunan td hingga timbul.Bolehlah diangkat dan toskan.Masukkan dlm kuah santan yg sudah dimasak tadi..
  10. Kacau sebati badak berendam td.Bolehlah cedok dan hidangkan.Sesuai utk minom pg ptg dan juga dibuat manisan berbuka puasa nnti.Slmt mencuba..