Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan.
You can have Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan using 18 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan
- It's of Untuk inti nyoq:.
- It's 300 gm of kelapa parut.
- Prepare 250 gm of gula merah.
- You need 50 ml of air.
- It's Daun of pandan.
- It's Sedikit of garam.
- Prepare 1 of sudu besar mumbun tepung gandom.
- You need of Untuk badannya:.
- Prepare 1 cawan of tepung pulut.
- Prepare 1 of sudu besar tepung gandum.
- It's Sedikit of garam.
- It's 1 cawan of air utk uli adunan.
- It's of Pewarna hijau,merah dan kuning.
- It's of Utk kuah santannya:.
- Prepare 4 cawan of santan(1 1/2 cawan santan pekat + 2 1/2 santan cair).
- It's 2 of sudu besar tepung beras.
- You need Sedikit of garam.
- It's Sedikit of daun pandan.
Langkah memasak Manisan Kuih Badak Berendam#Maraton Ramadhan
- Sediakan inti nyoq.Msk gula merah dengan 50ml air bg mendidih dan tapiskan..
- Dalam kuali.masukkan kelapa parut,air gula dan sedikit garam.Kacau atas dapur sampai airnya kering.Tambah sesudu mumbun tepung gandom.Kacau rata2 sampai sekata.Siap tutup api..
- Biarkan sejuk.Bulat2kan intinya sampai habis.Ketepikan dahulu..
- Buat badannya pula.Ambil sedikit garam sebatikan dlm air.Satukan tepung td.Adun adunan dgn air garam sedikit2 sampai sebati dan tidak melekat ditangan.#Air xperlu habiskan..ikut lembut tepung sudah memadai.Jika lembik boleh tambah sedikit tepung pulut..
- Bahagikan pd 3 bahagian.Masukkan pewarna uli sebati.Pewarna boleh dipelbagaikan ikut kesukaan..
- Ambil sedikit tepung,masukkan inti nyoq tadi.Bulat2kan.Buat hingga habis.
- Susun dahulu dlm bekas..
- Masakkan kuah santannya dulu.Campurkan semua bhn dalam periuk.Masak sampai mendidih.Kacau selalu sampai siap.Jangan terlalu pekat.Siap.tutup api..
- Didihkan air...rebus adunan td hingga timbul.Bolehlah diangkat dan toskan.Masukkan dlm kuah santan yg sudah dimasak tadi..
- Kacau sebati badak berendam td.Bolehlah cedok dan hidangkan.Sesuai utk minom pg ptg dan juga dibuat manisan berbuka puasa nnti.Slmt mencuba..