How to Cook Yummy Laksa Kuah Putih Kue Beras (gabungan selera Malaysia-Korea)

Laksa Kuah Putih Kue Beras (gabungan selera Malaysia-Korea).

Laksa Kuah Putih Kue Beras (gabungan selera Malaysia-Korea) You can cook Laksa Kuah Putih Kue Beras (gabungan selera Malaysia-Korea) using 28 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Laksa Kuah Putih Kue Beras (gabungan selera Malaysia-Korea)

  1. You need of A) Bahan-bahan kue beras:.
  2. Prepare 300 gram of tepung beras.
  3. Prepare 20 gram of tepung ubi.
  4. You need 1/2 sudu teh of garam.
  5. Prepare 3/4 cawan of air panas (170 gram).
  6. Prepare 2 of inci halia.
  7. You need of B) Bahan-bahan kuah laksa putih:.
  8. It's 700 gram of ikan selayang atau kembung.
  9. Prepare 400 gram of santan (saya gunakan santan kotak).
  10. Prepare 2 of biji bawang besar.
  11. Prepare 1 ulas of bawang putih.
  12. It's 1 sudu teh of lada hitam kisar.
  13. You need 1/2 sudu teh of halba.
  14. It's 3 keping of asam gelugur.
  15. You need 2 sudu teh of garam (secukup rasa).
  16. You need 1/2 sudu teh of serbuk perasa (secukup rasa).
  17. You need 1 of . 5 liter air tapis.
  18. Prepare of Bahan ulam-ulaman:.
  19. You need 1 of cekak daun kesum -hiris halus.
  20. You need 1 of kuntum bunga kantan - hiris halus.
  21. Prepare 5 of tangkai kacang panjang -hiris halus.
  22. It's 1 of biji bawang besar -hiris nipis.
  23. You need 1 of mangkuk taugeh.
  24. Prepare 2-3 of biji limau kasturi -belah dua.
  25. Prepare of Bahan sambal belacan:.
  26. Prepare 100 gram of lada kering.
  27. It's 20 gram of belacan -dibakar.
  28. Prepare of Secubit garam.

Langkah memasak Laksa Kuah Putih Kue Beras (gabungan selera Malaysia-Korea)

  1. Persediaan bahan-bahan adalah seperti gambar berikut:.
  2. Cara-cara membuat kue beras: - Satukan semua bahan, uli sehingga sebati menjadi doh. - Bahagikan doh kepada bahagian-bahagian kecil yang sama besar, timbang 20 gram setiap satu. - Bentukkan setiap satu berbentuk silinder dan potong sepanjang 2 inci setiap bahagian. - Panaskan air bersama 1 sudu minyak masak. - Setelah mendidih, masukkan kue beras. Rebus selama setengah jam atau sehingga matang. Angkat dan toskan..
  3. Cara-cara membuat kuah laksa putih: - Rebus ikan bersama 3 keping asam gelugur dan 1 sudu teh garam. Asingkan isi dan tulang ikan. Isi ikan dikisar bersama bawang besar, bawang putih dan halia. Ketepikan. Tulangnya pula dikisar bersama air rebusan. Tapis dan ambil airnya sahaja. - Satukan semuanya kedalam periuk bersama santan, serbuk lada hitam dan air tapis. - Sentiasa kacau dan biarkan kuah mendidih. Masukkan halba, garam dan serbuk perasa. Rasakan, dan tutup api..
  4. Bagi ulam-ulaman, semua bahan dihiris bersesuaian dan masukkan dalam bekas secara berasingan..
  5. Untuk penyediaan sambal belacan, satukan semua bahan & tumbuk hingga lumat. Atau boleh gunakan pengisar kering. Masukkan dalam bekas bertutup. Sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchen. Selamat mencuba dan menjamu selera.