Ikan tongkol masak sambal. Sajian ikan tongkol goreng sambal balado adalah salah satu menu hidangan utama yang enak dan sedap. Selain enak, hidagan ini juga rupanya cukup mudah dibuat dirumah. Nah, bagi ibu yang penasaran ingin menyajikan sajian ini dirumah untuk keluarga tercinta.
Berasal dari Terengganu di Negeri Jiran, menu Ikan Singgang adalah sajian praktis yang mudah dibuat — bahkan untuk kamu. DiLanjutkan, dengan resep untuk memasak ikan tongkol sambal balado. Panaskan wajan lalu tumis bumbu yang sudah dihaluskan tambahkan daun jeruk lalu masak hingga harum kemudian masukan ikan yang sudah. You can cook Ikan tongkol masak sambal using 11 ingredients and 2 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Ikan tongkol masak sambal
- You need of Ikan tongkol yang sudah digoreng(garam kunyit).
- You need of Tomato 1 biji.
- Prepare of Lada kering(blander).
- It's of Bawang besar(dihiris/blander).
- Prepare of Bawang putih (dihiris/blander).
- Prepare of Sos tiram.
- You need of Sos cili.
- You need of Garam.
- You need of Serbuk perasa.
- Prepare of Gula.
- It's of Minyak.
Ini adalah cara serta resepi untuk membuat ikan tongkol masak sambar pedas dan sedap. nak cuba boleh ikuti langkah dibawah. Jika anda sedang mencari sesuatu untuk menambah kepedasan dalam hidangan anda, anda bolehlah cuba resepi sambal ikan tongkol ini. Ikan tongkol adalah salah satu ikan yang sering diolah untuk jadikan masakan, perlu anda ketahui juga olahan ikan tongkol itu bisa dibuat berbagai macam resep loh, salah satunya adalah dengan kreasi Tongkol Masak Cabai Hijau. Ikan tongkol sambal merah terkenal di negeri pantai timur.
Langkah memasak Ikan tongkol masak sambal
- Panaskan minyak untk menumis, masukan bawang besar dan bawang putih yg sudah dihiris tadi,atau masukan cili,bawang besar,bawang putih yg sudah diblander(biasa saya cmpur tiga2 bahan ni dan blander skali..
- Masukan sedikit air dan goreng sehingga cili tu masak(agak2 jelah), masukan tomato,sos tiram, sos cili, garam,serbuk perasa dan gula, akhir sekali masukan ikan dan goreng lagi sehingga pekat skit.. Dah siap mkn dengan nsi panas..
Di negeri Terengganu, menu ini biasanya dimakan bersama nasi lemak. Ikan akan digoreng terlebih dahulu sebelum dimasak atau dicampurkan sahaja dengan sambal merah. Daging ikan tongkol yang gurih ini juga tidak mudah hancur sehingga aman bila dimasak lama. Sebelum dimasak bersama racikan bumbu, ikan akan digoreng terlebih dulu supaya nantinya bumbu bisa lebih melekat. Sedap sekali sambal Ikan tongkol atau di Kelantan dipanggil ikan Aya.