Sambal Tumis Asas.
You can have Sambal Tumis Asas using 11 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Sambal Tumis Asas
- Prepare of Sekeping tempe.
- You need 2 of ekor ikan kembung.
- It's of Serbuk Kunyit.
- You need 4 of sudu cili giling.
- It's 6 ulas of Bawang merah.
- It's 5 ulas of Bawang putih.
- You need 1 inchi of Halia.
- It's of Garam.
- You need of Gula.
- Prepare of Asam jawa.
- You need of Minyak untuk menumis dan mengoreng.
Langkah memasak Sambal Tumis Asas
- Gambar pertama menunjukkan bahan-bahan masakan. Langkah pertama ialah melumurkan tempe dengan kunyit dan sedikit garam sebelum digoreng. Proses yang sama dilakukan keatas ikan kembung. Kemudian, tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia..
- Panaskan minyak dan setelah panas, bolehlah menggoreng tempe yang telah dilumur dengan garam dan serbuk kunyit. Setelah selesai menggoreng tempe, bolehlah menggoreng ikan..
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau. Setelah itu, masukkan cili giling dan tumis sehingga naik minyak. Kemudian masukkan garam, gula, asam jawa dan sedikit air. Masak sehingga bertukar warna ke 'caramelised colour'. Setelah itu, bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian digaulkan dengan tempe goreng dan satu bahagian lagi digaulkan dengan ikan goreng..