Recipe: Perfect Ayam Bakar Jintan & Rosemary

Ayam Bakar Jintan & Rosemary.

Ayam Bakar Jintan & Rosemary You can cook Ayam Bakar Jintan & Rosemary using 19 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Ayam Bakar Jintan & Rosemary

  1. Prepare 5 of ketul ayam drumstik.
  2. Prepare 8 ulas of bawang putih.
  3. You need 1 of inci halia.
  4. It's 1 of sudu besar daun rosemary kering.
  5. You need 1 of sudu besar lada hitam.
  6. Prepare 1 of sudu kecil jintan manis.
  7. It's 1 of sudu kecil jintan putih.
  8. Prepare 2 of sudu besar gula perang.
  9. It's 1 of sudu kecil garam.
  10. You need 3 of sudu besar jus lemon.
  11. You need 3 of sudu besar minyak zaitun.
  12. You need 100 gm of butter.
  13. Prepare of bahan b.
  14. It's 1 of biji tomato (potong 6, rebus 1/4 masak).
  15. Prepare 2 of biji kentang (potong 6, rebus 1/4 masak).
  16. It's 1 of biji carrot (potong memanjang 1 inci, rebus 1/4 masak).
  17. It's 1/4 of biji capsicum hijau.
  18. Prepare 1/4 of biji capsicum merah.
  19. Prepare 1/4 of biji capsicum kuning.

Langkah memasak Ayam Bakar Jintan & Rosemary

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Tumbuk kasar lada hitam, jintan manis, jintan putih dan rosemary. Ketepikan. Kemudian tumbuk pula halia dan bawang putih hingga lumat..
  3. Satukan rempah tumbuk, halia dan bawang putih tumbuk, gula merah, jus lemon, garam dan minyak zaitun ke dalam mangkuk ayam. Gaul sebati dan perap selama 2 jam atau semalaman. Simpan sedikit bahan tumbuk untuk di gaul dengan bahan B..
  4. Kentang dan carrot di rebus 3/4 masak. Kemudian kentang, carrot, tomato dan capsicum dilumur dengan bahan tumbuk lebihan ayam tadi..
  5. Susun ayam, kentang, carrot, tomato dan capsicum ke dalam tray pembakar. Sapu butter pada ayam dan sayur-sayuran tersebut. Bakar pada suhu 170C selama 50minit ke 1 jam. Setelah masak, ayam bakar jintan & rosemary sedia untuk dihidangkan..