Ayam Bakar Jintan & Rosemary.
You can cook Ayam Bakar Jintan & Rosemary using 19 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Ayam Bakar Jintan & Rosemary
- Prepare 5 of ketul ayam drumstik.
- Prepare 8 ulas of bawang putih.
- You need 1 of inci halia.
- It's 1 of sudu besar daun rosemary kering.
- You need 1 of sudu besar lada hitam.
- Prepare 1 of sudu kecil jintan manis.
- It's 1 of sudu kecil jintan putih.
- Prepare 2 of sudu besar gula perang.
- It's 1 of sudu kecil garam.
- You need 3 of sudu besar jus lemon.
- You need 3 of sudu besar minyak zaitun.
- You need 100 gm of butter.
- Prepare of bahan b.
- It's 1 of biji tomato (potong 6, rebus 1/4 masak).
- Prepare 2 of biji kentang (potong 6, rebus 1/4 masak).
- It's 1 of biji carrot (potong memanjang 1 inci, rebus 1/4 masak).
- It's 1/4 of biji capsicum hijau.
- Prepare 1/4 of biji capsicum merah.
- Prepare 1/4 of biji capsicum kuning.
Langkah memasak Ayam Bakar Jintan & Rosemary
- Sediakan bahan-bahan.
- Tumbuk kasar lada hitam, jintan manis, jintan putih dan rosemary. Ketepikan. Kemudian tumbuk pula halia dan bawang putih hingga lumat..
- Satukan rempah tumbuk, halia dan bawang putih tumbuk, gula merah, jus lemon, garam dan minyak zaitun ke dalam mangkuk ayam. Gaul sebati dan perap selama 2 jam atau semalaman. Simpan sedikit bahan tumbuk untuk di gaul dengan bahan B..
- Kentang dan carrot di rebus 3/4 masak. Kemudian kentang, carrot, tomato dan capsicum dilumur dengan bahan tumbuk lebihan ayam tadi..
- Susun ayam, kentang, carrot, tomato dan capsicum ke dalam tray pembakar. Sapu butter pada ayam dan sayur-sayuran tersebut. Bakar pada suhu 170C selama 50minit ke 1 jam. Setelah masak, ayam bakar jintan & rosemary sedia untuk dihidangkan..