Asam pedas ikan kembung๐๐๐Dengan Nanas๐๐๐.
You can have Asam pedas ikan kembung๐๐๐Dengan Nanas๐๐๐ using 20 ingredients and 12 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Asam pedas ikan kembung๐๐๐Dengan Nanas๐๐๐
- Prepare 600 gm of Ikan kembung saiz besar (4 ekor).
- You need 15 gm of Cili keriting merah kering.
- It's 100 gm of Bawang merah besar.
- Prepare 5 ulas of Bawang putih.
- You need 1 cm of Kunyit.
- It's 2 cm of Halia.
- You need 1/2 sudu teh of Belacan bakar.
- It's 15 gm of Asam Jawa (dicairkan).
- It's 1 biji of Asam keping.
- It's 1 batang of Bunga Kantan.
- You need 1 biji of Tomato (dikisar).
- You need 2 helai of Daun Limau Purut.
- It's 5 batang of Daun Kesum.
- You need 2 sudu teh of Gula pasir.
- You need 1 1/2 sudu kecil of Garam.
- Prepare 1/2 sudu teh of Stok ayam (jika suka).
- It's 500 ml of Air.
- You need 15 biji of Tomato ceri.
- Prepare 100 gm of Nanas (dipotong-potong).
- You need 50 ml of Minyak jagung.
Langkah memasak Asam pedas ikan kembung๐๐๐Dengan Nanas๐๐๐
- Sediakan bahan-bahan.
- Bersihkan ikan dan keratkan ekornya. Ketepikan.
- Rebuskan cili kering sehingga lembut, keluarkan dan toskan.
- Masukkan tomato ke dalam pengisar kemudian kisar sehingga halus.
- Masukkan ke dalam pengisar, cili kering yang sudah direbus, bawang merah besar, bawang putih, halia, kunyit, belacan dan sedikit air. Kisar sehingga lembut. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumiskan bumbu yang sudah dihaluskan sehingga masak.
- Masukkan tomato yang sudah dikisar, asam jawa yang telah dicairkan, asam keping dan daun limau. Gaul rata.
- Tambahkan air dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan ikan, gaul rata kemudian tutup dan masak sehingga masak sepenuhnya.
- Masukkan bendi/okra, masak sehingga masak sepenuhnya.
- Masukkan garam, gula pasir, stok ayam (jika suka), nanas, tomato ceri, dan daun kesum. Gaul rata dan matikan api.
- ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG ๐๐๐DENGAN NANAS ๐๐๐sedia untuk dihidangkan.Hidangkan dengan nasi.Nikmatilah ๐๐๐.