Ikan Bakar ala Portugis.
You can cook Ikan Bakar ala Portugis using 26 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Ikan Bakar ala Portugis
- It's of Ikan cencaru/kembung/selar - 6 ekor (saiz sederhana).
- It's Daun of pisang / aluminium foil (optional).
- Prepare of Bahan A.
- It's of Bawang besar - 2 biji.
- You need of Bawang putih - 3 biji.
- You need of Halia - 1 inci.
- It's of Lengkuas - 1 inci.
- Prepare 2 batang of Serai -.
- It's of Cili kering - 10 tangkai.
- Prepare of Belacan - ikut selera.
- It's 50 ml of Air asam jawa -.
- You need of Gula - 3 sudu.
- Prepare of Garam - 1sdt.
- Prepare 1 of Kiub pati ayam -.
- You need of Optional (jika guna aluminium foil boleh letak).
- It's Daun of kesum.
- You need of Bendi.
- It's of Tomato.
- Prepare of Air asam kicap.
- It's of Bawang besar - 2 biji.
- It's of Tomato - 3 biji.
- It's 50 ml of Air asam jawa -.
- You need 3 tbs of Kicap -.
- Prepare of Garam.
- You need of Gula.
- Prepare of Belacan.
Langkah memasak Ikan Bakar ala Portugis
- Kisar semua bahan A. Jangan terlalu halus. Tumis dengan minyak secukupnya sehingga pecah minyak. Biarkan sejuk..
- Lumur bahan A yang telah sejuk pada ikan dan perap selama 30 minit. Sementara itu layur daun pisang atas api untuk memudahkan proses membalut..
- Balut ikan dengan daun pisang (aluminium foil pun boleh) dan bakar di atas kuali leper. Setiap bahagian selama 5-10 minit dengan api sederhana kecil..
- Atau Bakar dalam oven selama 15 - 20minit dengan suhu 180°C. Api atas dan bawah. Sehingga masak..
- Air asam kicap. Hiris halus tomato dan bawang, masuk dalam bekas. Campurkan dan gaul sebati kicap, air asam jawa, belacan, gula dan garam. Kemudian masuk ke dalam bekas berisi bawang da tomato..