Recipe: Yummy Laksa Johor Kak Sham

Laksa Johor Kak Sham.

Laksa Johor Kak Sham You can cook Laksa Johor Kak Sham using 23 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Laksa Johor Kak Sham

  1. It's 5 of ekor ikan selayang / ikan kembung.
  2. You need 1 of biji bawang besar*.
  3. You need 3 ulas of bawang putih*.
  4. You need 1 of inci halia*.
  5. You need 7 of biji cili api (kalau mahu pedas)*.
  6. Prepare 1 of genggam kecil udang kering*.
  7. It's 1 batang of bunga kantan.
  8. You need 4 of pokok daun kesum.
  9. You need 2 batang of serai*.
  10. It's 50 gram of kerisik.
  11. Prepare 1 of senduk cili kisar.
  12. You need 2 of sudu besar rempah kari ikan.
  13. It's 1/2 of inci lengkuas*.
  14. You need 2 of biji buah keras*.
  15. You need 1 cawan of santan cair.
  16. You need of Bahagian topping.
  17. Prepare 1 of biji bawang (dihiris halus).
  18. You need 1/2 batang of timun (dikupas membulat).
  19. Prepare 3 batang of lada besar atau sambal belacan.
  20. You need 3 of biji telur rebus.
  21. It's 1 of genggam tauge (dibuang ekor).
  22. It's 5 of biji limau kasturi.
  23. Prepare Daun of salad.

Langkah memasak Laksa Johor Kak Sham

  1. Bersihkan ikan, dan kemudian direbus. Setelah selesai, ikan di kisar dengan air rebusan, dan ditapis dengan penapis yang agak besar, mengasingkan tulang.
  2. Kisar bahan bertanda * dan tumis bersama sedikit minyak. Setelah terbit bau, masukkan cili kisar dan biarkan sehingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan isi ikan yang telah dikisar. Masak seketika.
  4. Masukkan pula rempah kari ikan yang telah di bancuh dengan air, diikuti dengan kerisik serta santan.
  5. Setelah hampir masak, masukkan daun kesum dan bunga kantan.
  6. Jangan lupa untuk merebus spaghetti dalam 10-15 minit.