Laksa Johor Kak Sham.
You can cook Laksa Johor Kak Sham using 23 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Laksa Johor Kak Sham
- It's 5 of ekor ikan selayang / ikan kembung.
- You need 1 of biji bawang besar*.
- You need 3 ulas of bawang putih*.
- You need 1 of inci halia*.
- You need 7 of biji cili api (kalau mahu pedas)*.
- Prepare 1 of genggam kecil udang kering*.
- It's 1 batang of bunga kantan.
- You need 4 of pokok daun kesum.
- You need 2 batang of serai*.
- It's 50 gram of kerisik.
- Prepare 1 of senduk cili kisar.
- You need 2 of sudu besar rempah kari ikan.
- It's 1/2 of inci lengkuas*.
- You need 2 of biji buah keras*.
- You need 1 cawan of santan cair.
- You need of Bahagian topping.
- Prepare 1 of biji bawang (dihiris halus).
- You need 1/2 batang of timun (dikupas membulat).
- Prepare 3 batang of lada besar atau sambal belacan.
- You need 3 of biji telur rebus.
- It's 1 of genggam tauge (dibuang ekor).
- It's 5 of biji limau kasturi.
- Prepare Daun of salad.
Langkah memasak Laksa Johor Kak Sham
- Bersihkan ikan, dan kemudian direbus. Setelah selesai, ikan di kisar dengan air rebusan, dan ditapis dengan penapis yang agak besar, mengasingkan tulang.
- Kisar bahan bertanda * dan tumis bersama sedikit minyak. Setelah terbit bau, masukkan cili kisar dan biarkan sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan isi ikan yang telah dikisar. Masak seketika.
- Masukkan pula rempah kari ikan yang telah di bancuh dengan air, diikuti dengan kerisik serta santan.
- Setelah hampir masak, masukkan daun kesum dan bunga kantan.
- Jangan lupa untuk merebus spaghetti dalam 10-15 minit.