Easiest Way to Cook Perfect Ayam Pandan Bakar

Ayam Pandan Bakar.

Ayam Pandan Bakar You can cook Ayam Pandan Bakar using 10 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Ayam Pandan Bakar

  1. It's of Sebelah Dada Ayam (potong dadu besar).
  2. Prepare of Pandan secukupnya.
  3. It's of Bawang Putih (tumbuk kasar).
  4. Prepare of inci Halia (tumbuk kasar).
  5. You need of Segengam Daun Ketumbar (racik halus).
  6. You need of sudu besar Kicap Pekat Manis.
  7. It's of sudu besar Sos Tiram.
  8. Prepare of sudu besar Minyak Bijan.
  9. You need of sudu besar Sos Ikan.
  10. It's of Gula.

Langkah memasak Ayam Pandan Bakar

  1. Sediakan bahan2 yg diperlukan..
  2. Basuh ayam & toskan sebentar..
  3. Untuk buat bahan perapan, satukan bahan tumbuk bersama daun ketumbar, kicap pekat manis, sos tiram, minyak bijan dan sos ikan. Kacau sebati & perasakan dengan gula secukup rasa. Tak perlu letak garam sebab kicap & sos dah masin..
  4. Masukkan ayam yg telah ditos tadi ke dalam bahan perapan. Gaul sekata. Perap sekurang2nya sejam. Cikna perap semalaman..
  5. Kemudian balut ayam dengan daun pandan. Guna daun pandan yang saiz besar supaya senang nak balut. Simpul ketat2 supaya ayam tak terkeluar dari daun..
  6. Balut sampai semua ayam habis. Kemudian bakar ayam. Boleh bakar guna magic pan atau bakar dlm oven. Cikna guna magic pan. Panaskan pan dengan sedikit minyak. Lepas tu susun ayam & bakar hingga ayam masak..