Ayam Pandan Bakar.
You can cook Ayam Pandan Bakar using 10 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Ayam Pandan Bakar
- It's of Sebelah Dada Ayam (potong dadu besar).
- Prepare of Pandan secukupnya.
- It's of Bawang Putih (tumbuk kasar).
- Prepare of inci Halia (tumbuk kasar).
- You need of Segengam Daun Ketumbar (racik halus).
- You need of sudu besar Kicap Pekat Manis.
- It's of sudu besar Sos Tiram.
- Prepare of sudu besar Minyak Bijan.
- You need of sudu besar Sos Ikan.
- It's of Gula.
Langkah memasak Ayam Pandan Bakar
- Sediakan bahan2 yg diperlukan..
- Basuh ayam & toskan sebentar..
- Untuk buat bahan perapan, satukan bahan tumbuk bersama daun ketumbar, kicap pekat manis, sos tiram, minyak bijan dan sos ikan. Kacau sebati & perasakan dengan gula secukup rasa. Tak perlu letak garam sebab kicap & sos dah masin..
- Masukkan ayam yg telah ditos tadi ke dalam bahan perapan. Gaul sekata. Perap sekurang2nya sejam. Cikna perap semalaman..
- Kemudian balut ayam dengan daun pandan. Guna daun pandan yang saiz besar supaya senang nak balut. Simpul ketat2 supaya ayam tak terkeluar dari daun..
- Balut sampai semua ayam habis. Kemudian bakar ayam. Boleh bakar guna magic pan atau bakar dlm oven. Cikna guna magic pan. Panaskan pan dengan sedikit minyak. Lepas tu susun ayam & bakar hingga ayam masak..