Pais Ikan Kembung.
You can cook Pais Ikan Kembung using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Pais Ikan Kembung
- Prepare of Bahagian A: Bahan Utama.
- It's 6 of ekor ikan kembung dibersihkan.
- Prepare 12 helai of daun kunyit (untuk balut ikan).
- It's of Bahagian B: Bahan Perapan dikisar/ ditumbuk.
- You need 10 of biji cili padi.
- It's 1 of biji bawang besar.
- You need 1/2 sudu makan of serbuk kunyit.
- You need 5 ulas of bawang putih.
- You need 2 batang of serai.
- It's 1 of genggam kelapa parut.
- Prepare 3 helai of daun kunyit (dihiris).
- It's 3 sudu makan of minyak masak.
- Prepare 1 sudu makan of pes asam jawa.
- It's 1/2 sudu makan of garam.
- You need 1 sudu makan of gula.
Langkah memasak Pais Ikan Kembung
- Semua bahan B di kisar menggunakan mesin pengisar yang kering atau boleh juga ditumbuk menggunakan lesung batu. Tidak perlu tambah air. Tip: Boleh kacau dengan sudu untuk dapatkan hasil kisar atau tumbuk yang halus..
- Letakkan atau lumurkan bahan perap di atas ikan kembung yang telah dicuci bersih. Letak di kedua-dua belah bahagian ikan tersebut..
- Balutkan dengan daun kunyit dan kelipkan dengan lidi pencucuk makanan supaya balutan daun kunyit kemas. Boleh bakar di dalam oven pada suhu 200°c selama 40 minit / atau di letakkan di atas api yang kecil. Balikkan ikan supaya masak kedua-dua belah..
- Ikan yang telah siapa dibakar. Selamat mencuba👍..