How to Make Yummy Pais Ikan Kembung

Pais Ikan Kembung.

Pais Ikan Kembung You can cook Pais Ikan Kembung using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Pais Ikan Kembung

  1. Prepare of Bahagian A: Bahan Utama.
  2. It's 6 of ekor ikan kembung dibersihkan.
  3. Prepare 12 helai of daun kunyit (untuk balut ikan).
  4. It's of Bahagian B: Bahan Perapan dikisar/ ditumbuk.
  5. You need 10 of biji cili padi.
  6. It's 1 of biji bawang besar.
  7. You need 1/2 sudu makan of serbuk kunyit.
  8. You need 5 ulas of bawang putih.
  9. You need 2 batang of serai.
  10. It's 1 of genggam kelapa parut.
  11. Prepare 3 helai of daun kunyit (dihiris).
  12. It's 3 sudu makan of minyak masak.
  13. Prepare 1 sudu makan of pes asam jawa.
  14. It's 1/2 sudu makan of garam.
  15. You need 1 sudu makan of gula.

Langkah memasak Pais Ikan Kembung

  1. Semua bahan B di kisar menggunakan mesin pengisar yang kering atau boleh juga ditumbuk menggunakan lesung batu. Tidak perlu tambah air. Tip: Boleh kacau dengan sudu untuk dapatkan hasil kisar atau tumbuk yang halus..
  2. Letakkan atau lumurkan bahan perap di atas ikan kembung yang telah dicuci bersih. Letak di kedua-dua belah bahagian ikan tersebut..
  3. Balutkan dengan daun kunyit dan kelipkan dengan lidi pencucuk makanan supaya balutan daun kunyit kemas. Boleh bakar di dalam oven pada suhu 200°c selama 40 minit / atau di letakkan di atas api yang kecil. Balikkan ikan supaya masak kedua-dua belah..
  4. Ikan yang telah siapa dibakar. Selamat mencuba👍..