Recipe: Perfect Ikan Celup Tepung

Ikan Celup Tepung.

Ikan Celup Tepung You can cook Ikan Celup Tepung using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Ikan Celup Tepung

  1. You need 500 g of ikan kembung.
  2. Prepare 2 cawan of tepung beras (cap 3 Gajah/ Teratai).
  3. It's 2 of sdb tepung gandum.
  4. It's 1 of sdt garam halus.
  5. It's 1 of sdt serbuk kunyit.
  6. It's 3/4 of sdt air kapur.
  7. You need 1 of biji telur (saiz B/ C).
  8. It's 1 1/4 cawan of air.

Langkah memasak Ikan Celup Tepung

  1. Satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk..
  2. Kacau rata sehingga sebati..
  3. Celup ikan ke dalam adunan tepung..
  4. Panaskan minyak masak secukupnya..
  5. Masukkan ikan & goreng sehingga kuning keperangan. Sementara menungggu ikan masak, ambil adunan tepung & layangkan ke dalam minyak goreng dengan jari untuk mendapatkan tekstur yang lebih halus & garing..
  6. Setelah ikan masak, angkat & toskan minyak berlebihan. Bolehlah dihidangkan bersama sos kegemaran..