Ikan Celup Tepung.
You can cook Ikan Celup Tepung using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Ikan Celup Tepung
- You need 500 g of ikan kembung.
- Prepare 2 cawan of tepung beras (cap 3 Gajah/ Teratai).
- It's 2 of sdb tepung gandum.
- It's 1 of sdt garam halus.
- It's 1 of sdt serbuk kunyit.
- It's 3/4 of sdt air kapur.
- You need 1 of biji telur (saiz B/ C).
- It's 1 1/4 cawan of air.
Langkah memasak Ikan Celup Tepung
- Satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk..
- Kacau rata sehingga sebati..
- Celup ikan ke dalam adunan tepung..
- Panaskan minyak masak secukupnya..
- Masukkan ikan & goreng sehingga kuning keperangan. Sementara menungggu ikan masak, ambil adunan tepung & layangkan ke dalam minyak goreng dengan jari untuk mendapatkan tekstur yang lebih halus & garing..
- Setelah ikan masak, angkat & toskan minyak berlebihan. Bolehlah dihidangkan bersama sos kegemaran..