Nasi Bakar Ayam Pedas (Maraton Ramadhan).
You can have Nasi Bakar Ayam Pedas (Maraton Ramadhan) using 37 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Nasi Bakar Ayam Pedas (Maraton Ramadhan)
- Prepare of Beras (Basuh dan toskan).
- It's of Air Kaldu Ayam/ Air rebusan Ayam.
- Prepare of Santan Cair(100 ml Santan Kotak+100 ml Air).
- It's of Bawang Merah dihiris nipis.
- You need of Bawang Putih dihiris nipis.
- You need of Halia dihiris nipis.
- You need of Serai di ketuk.
- You need of Daun Salam.
- It's of Daun Pandan diikat.
- Prepare of Sdk Garam Halus.
- It's of Sdm Serbuk Pati Ayam.
- Prepare of 👉 Ayam Pedas.
- Prepare of Dada Ayam di rebus dan di carik isinya.
- Prepare of Santan pekat.
- Prepare of Air Kaldu Ayam.
- It's of Daun Salam.
- It's of Daun Limau.
- You need of Serai diketuk.
- It's of Lengkuas di ketuk.
- You need of Minyak Sayur untuk menumis.
- Prepare of Secukupnya Daun Kemangi.
- Prepare of Secukupnya Hirisan Cili Merah.
- Prepare of Secukupnya Daun Pisang.
- It's of Secukupnya tusuk Gigi.
- Prepare of #Bumbu kisar.
- It's of Bawang Merah kecik.
- It's of Bawang putih.
- It's of Kencur.
- Prepare of Kunyit hidup.
- It's of Belacan.
- You need of Cili Merah.
- Prepare of Cili Api Merah.
- It's of 👉 Garnish.
- It's of Kemangi/ Italian Basil.
- You need of Tomato Cherry.
- Prepare of Hirisan Timun.
- It's of Hirisan cili merah.
Langkah memasak Nasi Bakar Ayam Pedas (Maraton Ramadhan)
- Sediakan semua bahan-bahan.
- Masukkan kedalam Periuk berisi beras yang telah di basuh, Hirisan bawang merah, bawang putih, halia, Serai yang di ketuk, garam,serbuk pati Ayam, Daun Salam, santan.
- Tuangkan air kaldu ayam, Masukkan daun pandan,kacau sebati..
- Masak Nasi seperti biasa..
- Ayam Pedas : kisar halus semua bahan kisar..
- Panaskan Minyak Sayur, tumiskan bahan kisar, Masukkan lengkuas, Serai, Daun Salam, dan Daun Limau,kacau rata Tumiskan Bumbu hingga harum,lalu masukkan garam,gula pasir, dan serbuk pati Ayam, kacau sebati,lalu Masukkan ayam yang telah di carik.
- Masukkan Santan pekat, dan air kaldu, Kacau sebati,masak Ayam hingga Kuah menyusut/berkurang (Jangan Sampai kering yer...).
- Proses pembungkusan : Siapkan semua bahan-bahan.letakan beberapa Senduk Nasi keatas Daun Pisang, letakan Ayam Pedas di tengahnya.
- Letakan beberapa helai daun kemangi dan letakan Hirisan Cili Merah, lalu gulung... padatkan dan kemaskan,sematkan Setiap hujungnya dengan tusuk gigi. Buat Sampai Habis..
- Panaskan Grill Pan/Double Pan,bakar Nasi sampai permukaan daunnya sedikit kering dan terbakar. Sapu kan permukaannya dengan sedikit minyak sayur untuk menaikkan aroma. Nasi Bakar Ayam Pedas Sedia di Hidang. Enjoy.... Yummy 🤤🤤🤤... Sangat.
- Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.