Recipe: Tasty Golek Ikan Kembong #phopbylinimohd

Golek Ikan Kembong #phopbylinimohd.

Golek Ikan Kembong #phopbylinimohd You can cook Golek Ikan Kembong #phopbylinimohd using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Golek Ikan Kembong #phopbylinimohd

  1. Prepare 2 of ekor ikan kembong saiz besar.
  2. You need 500 gram of santan @ perah dari 1/2 biji kelapa.
  3. It's 5 ulas of bawang merah @ 1/2 labu bawang besar.
  4. It's 1 of hiris halia.
  5. You need 2 sudu makan of cili boh/cili kering yang dimesin.
  6. You need 1 sudu makan of halba.
  7. Prepare 2/3 batang of serai.
  8. You need 1 keping of asam gelugur @ boleh juga nak guna asam jawa.
  9. It's Sedikit of belacan (jika suka).
  10. It's 1/2 keping of gula nisan/melaka.
  11. Prepare 1 sudu makan of gula putih.
  12. It's of Garam.

Langkah memasak Golek Ikan Kembong #phopbylinimohd

  1. Masukkan santan ke dalam periuk. Bawang merah dan halia kisar halus, masukkan ke dalam santan. Masukkan juga serai yang telah diketuk, halba, cili boh, asam keping dan belacan. Masak sehingga gelegak dengan api sederhana. Bila dah gelegak, bubuh gula nisan, gula putih dan perasakan garam..
  2. Untuk ikan, bersihkan dulu. Kelar ikan rapat² kemudian lumur kunyit dan garam. Bakar atas api. Lagi best dapat bakar atas dapur arang guna pemanggang mcm mak² masak dulu. Tapi saya guna oven je. Hehe moden..
  3. Bila ikan hampir masak, jirus kuah yang dah siap masak ke atas ikan. Balik²kan ikan untuk ratakan kuah. Kemudian sambung bakar dan boleh ulang jirus kuah jika suka. Bakar sehingga ikan betul² masak..
  4. Nota ; jika suka kuahnya pekat, biarkan kuah dengan api perlahan sehingga sedikit kering..