Recipe: Tasty Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak

Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak.

Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak You can cook Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak using 20 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak

  1. It's of Ikan kembung borek kola 2 ekor (basuh bersih).
  2. You need of Isi Kerang secukupnya (rebus 10 mnt smpai terbuka cengkerangnya dan keluarkan isinya).
  3. Prepare of Kelapa parut putih shj (sy beli rm1).
  4. Prepare 1 helai of Daun kunyit - lapik ikan.
  5. You need 1 helai of daun kunyit -hiris.
  6. It's 1 of bj bwg merah - hiris.
  7. You need of Bahan A (lumur ikan).
  8. You need 1 of sudu sos tiram.
  9. Prepare 1 of sudu kecik garam.
  10. You need 1 of sudu kunyit.
  11. Prepare of 👆🏼lumur2 kat ikan dr mulut smpai hujung ekor termasuk bahagian dalam.
  12. It's of Bahan B (pais kelapa).
  13. It's 1 of bj bawang besar - blend.
  14. Prepare 2 of bj bwg putih - blend.
  15. It's 2 of tangkai cili padi - blend.
  16. You need 1/2 of sudu jintan putih - blend.
  17. It's 1/4 of sudu serbuk kunyit - blend.
  18. It's 1 of sudu garam (agak2)- blend.
  19. You need 1 of sudu penyedap rs hilal (blh guna kiub ikan bilis).
  20. Prepare of 👆🏼blend semua bahan2 ni.

Langkah memasak Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak

  1. Lumur ikan dgn bahan A.
  2. Gaulkan kelapa parut, bahan B, kerang rebus, daun kunyit dan bawang yg dihiris.. nak buh cabai merah hiris2 pun boleh...
  3. Kemudian ambil foil, lapik dgn daun kunyit, oleskan minyak sikit, masukkan ikan, dan boleh letakkan pais kelapa kerang dalam perut ikan, dan juga ats ikan...
  4. Kemudian, panggang/ bakar.. kita guna kuali leper je atas api, guna api kecil.. lupa amek gambo 😅.. aroma daun kunyit sgt menyelerakan 🤤selamat mencuba.