Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak.
You can cook Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak using 20 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak
- It's of Ikan kembung borek kola 2 ekor (basuh bersih).
- You need of Isi Kerang secukupnya (rebus 10 mnt smpai terbuka cengkerangnya dan keluarkan isinya).
- Prepare of Kelapa parut putih shj (sy beli rm1).
- Prepare 1 helai of Daun kunyit - lapik ikan.
- You need 1 helai of daun kunyit -hiris.
- It's 1 of bj bwg merah - hiris.
- You need of Bahan A (lumur ikan).
- You need 1 of sudu sos tiram.
- Prepare 1 of sudu kecik garam.
- You need 1 of sudu kunyit.
- Prepare of 👆🏼lumur2 kat ikan dr mulut smpai hujung ekor termasuk bahagian dalam.
- It's of Bahan B (pais kelapa).
- It's 1 of bj bawang besar - blend.
- Prepare 2 of bj bwg putih - blend.
- It's 2 of tangkai cili padi - blend.
- You need 1/2 of sudu jintan putih - blend.
- It's 1/4 of sudu serbuk kunyit - blend.
- It's 1 of sudu garam (agak2)- blend.
- You need 1 of sudu penyedap rs hilal (blh guna kiub ikan bilis).
- Prepare of 👆🏼blend semua bahan2 ni.
Langkah memasak Resepi Pais Kerang Ikan Kembong Enak
- Lumur ikan dgn bahan A.
- Gaulkan kelapa parut, bahan B, kerang rebus, daun kunyit dan bawang yg dihiris.. nak buh cabai merah hiris2 pun boleh...
- Kemudian ambil foil, lapik dgn daun kunyit, oleskan minyak sikit, masukkan ikan, dan boleh letakkan pais kelapa kerang dalam perut ikan, dan juga ats ikan...
- Kemudian, panggang/ bakar.. kita guna kuali leper je atas api, guna api kecil.. lupa amek gambo 😅.. aroma daun kunyit sgt menyelerakan 🤤selamat mencuba.