Sambal Putik Pauh. Atau nama lain, "Sambal putik pauh". Cadangan hidangan : Dihidangan dengan nasi panas-panas bersama ikan rebus goreng atau ayam goreng. Pauh adalah sebuah kecamatan di kota Padang, Sumatra Barat, Indonesia.
Putik yang terdiri dari hanya satu karpel disebut putik sederhana. Selain sambal belacan, sambal pauh muda juga adalah salah satu sambal yang sedap sungguh dan sesuai untuk menambah selera makan. Pol sambola (Sinhala: පොල් සම්බෝල), or thenkai sambal (Tamil: தேங்காய் சம்பல்), is a traditional Sri Lankan dish made from coconut, mostly used as an accompaniment with rice, string hoppers, hoppers and curries. You can cook Sambal Putik Pauh using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Sambal Putik Pauh
- You need 1 of biji mangga telor.
- It's 3 of ekor ikan kembong.
- You need 2 of biji cili merah.
- You need 7 of biji cili padi.
- You need of Gula (secukup rasa).
- Prepare of Garam (secukup rasa).
- Prepare of Limau nipis (jika nak extra masam).
Sambal bawang putih mampu menggugah selera makan anda. Meskipun hanya sambal mentah, namun rasanya wow pedas enak dan membuat nafsu makan bertambah. Current local time in Sapang Putik. Kami kongsikan resepi pau sambal ni.
Langkah memasak Sambal Putik Pauh
- Sediakan bahan-bahan..
- Ikan direbus seketika dengan sedikit garam. Kemudian sejukkan dan perisi (asingkan isi dan tulang). Jika nak grill ikan tu pun boleh..
- Tumbuk cili dan mangga. Masukkan gula, garam sebatikan. Masukkan isi ikan. Tumbuk dan gaul sebati dan sedia untuk dihidang..
- Sambal Putik Pauh yang dah siap. Makan dengan nasi putih panas 🤤 sedapnya lahai.. Selamat mencuba..
Tengok pun dah tahu kan, memang gebu gebas sungguh. Diisi pula dengan sambal ikan bilis.sedap. RESEP SAMBAL - Nggak lengkap rasanya kalau makan nggak pakai sambal. Sambal seolah menjadi pelengkap yang nggak bisa dipisahkan untuk masyarakat Indonesia. Resep Sambal Matah Bali Kecombrang Honje Pedas Sederhana Spesial Asli Enak Banget. pelengkap sambal ayam geprek maupun sambal jengkol matah, Jika ingin.