Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon.
You can have Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon using 11 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon
- You need 1 keping of kepala ikan salmon.
- It's 3 ulas of bawang merah.
- Prepare 1 of inci kunyit hidup.
- It's 3-5 of asam keping.
- It's 7 of biji cili padi hijau.
- You need 3-5 of biji cili merah.
- You need 1 kotak of santan kecil.
- It's 2 helai of daun kunyit.
- You need 2 of sudu kecil garam (secukup rasa).
- You need 1 of sudu besar gula (secukup rasa).
- You need 2-3 cawan of air.
Langkah memasak Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon
- Cuci bersih kepala salmon dan siapkan bahan-bahannya.
- Potong kecik-kecik cili merah, cili padi hijau, kunyit dan bawang merah supaya senang hancur bila dikisar.
- Nak tumbuk boleh dan nak kisar pun boleh. Tapi kisar lebih cepat kerjanya. Masukkan bahan-bahan yang dipotong kecil ke dalam pengisar bersama sedikit air (lebih kurang 1/2-1 cawan air) supaya tenggelam..
- Kisar hancur..
- Masukkan bahan kisar dalam periuk, separuh kotak santan dan secawan air. Masak hingga mendidih.
- Potong daun kunyit halus-halus.
- Masukkan asam keping, garam, gula dan separuh lagi santan kotak. Masak hingga mendidih. Selalu kacau agar tidak berketul..
- Masukkan kepala ikan, biar sehingga betul-betul masak sambil sentiasa kacau kuahnya agar tidak berketul.
- Masukkan daun kunyit yang telah dipotong halus.
- Bila sudah semua sebati dan masak, tutup api dan boleh lah dihidang..