Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3.
You can have Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3 using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3
- It's of Seekor ikan patin saiz sederhana yang telah dibersihkan lalu direndam dengan air asam jawa seketika untuk hilangkan hanyirnya.
- It's 5 of biji ciliapi(boleh guna cili merah jika mahu kurang pedas).
- It's 5 of biji bawang merah.
- It's 3 ulas of bawang putih.
- You need 1 of inci lengkuas.
- It's 1/2 of inci kunyit.
- It's 3 cawan of air.
- Prepare 5 keping of asam keping.
- You need of Garam secukup rasa.
- You need 3 of kuntum bunga kantan dibelah dua.
- You need of Seikat daun kesum(7-10 tangkai).
Langkah memasak Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3
- Sediakan bahan-bahan yang diperlukan..
- Masukkan ciliapi, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan secawan air ke dalam pengisar. Kisar biar halus..
- Masukkan bahan kisar, asam keping,2 cawan air dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih..
- Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk..
- Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit.Setelah siap masak boleh dihidangkan..