How to Cook Perfect Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3

Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3.

Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3 You can have Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3 using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3

  1. It's of Seekor ikan patin saiz sederhana yang telah dibersihkan lalu direndam dengan air asam jawa seketika untuk hilangkan hanyirnya.
  2. It's 5 of biji ciliapi(boleh guna cili merah jika mahu kurang pedas).
  3. It's 5 of biji bawang merah.
  4. It's 3 ulas of bawang putih.
  5. You need 1 of inci lengkuas.
  6. It's 1/2 of inci kunyit.
  7. It's 3 cawan of air.
  8. Prepare 5 keping of asam keping.
  9. You need of Garam secukup rasa.
  10. You need 3 of kuntum bunga kantan dibelah dua.
  11. You need of Seikat daun kesum(7-10 tangkai).

Langkah memasak Singgang Pedas Ikan Patin#maratonraya#ikan#minggu3

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan..
  2. Masukkan ciliapi, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan secawan air ke dalam pengisar. Kisar biar halus..
  3. Masukkan bahan kisar, asam keping,2 cawan air dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih..
  4. Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk..
  5. Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit.Setelah siap masak boleh dihidangkan..