How to Make Tasty Laksa Asam Penang

Laksa Asam Penang.

Laksa Asam Penang You can have Laksa Asam Penang using 28 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Laksa Asam Penang

  1. It's 3 liter of air.
  2. You need 600 gram of ikan tongkol.
  3. Prepare 400 gram of ikan sardin.
  4. Prepare 10 keping of asam keping.
  5. Prepare 7 of sudu besar paste asam jawa adabi.
  6. Prepare 8-10 of tangkai daun kesum.
  7. Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
  8. It's 1-2 batang of serai.
  9. Prepare 4 of sudu kecil lada sulah.
  10. You need 3 of sudu kecil garam bukit.
  11. You need 6 of sudu kecil gula.
  12. It's 2 of sudu besar petis rojak madu adabi.
  13. You need of Bahan bahan untuk dikisar.
  14. You need 7 of biji bawang merah.
  15. You need 5-8 ulas of bawang putih.
  16. Prepare 16 of tangkai cili kisar direbus.
  17. You need 1 inchi of lengkuas.
  18. It's 1/2 cawan of air.
  19. Prepare of Bahan bahan untuk sampingan.
  20. You need 1 kg of laksa di celur.
  21. You need 1/2 batang of timun dihiris.
  22. It's 3 of biji bawang merah dihiris.
  23. It's 1/2 of biji nenas di potong ikut suka.
  24. It's 1 of pokok daun salad.
  25. Prepare 3 of biji telur rebus dipotong 4.
  26. Prepare of Beberapa batang cili merah dihiris.
  27. Prepare 1 of pokok daun pudina.
  28. It's of Beberapa biji limau kasturi.

Langkah memasak Laksa Asam Penang

  1. Rebus ikan tongkol dan ikan sardin bersama asam keping hingga masak..
  2. Keluarkan ikan dari air rebusan, dan asingkan isi ikan dan tulang ikan..
  3. Kisar kan tulang ikan dan tapiskan.masukkan semula kedalam air rebusan..
  4. Kisar kan 2/3 daripada isi ikan dan tuang semula ke dalam air rebusan.
  5. Racik kan 1/3 baki isi ikan dan tuang semula ke dalam air rebusan.
  6. Tambahkan bahan bahan utk dikisar, bunga kantan, daun kesum dan juga serai yg diketuk..
  7. Perasa kan dgn garam,gula, lada sulah dan juga petis tadi. Masak sampai mendidih. Siap.