Laksa Asam Penang.
You can have Laksa Asam Penang using 28 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Laksa Asam Penang
- It's 3 liter of air.
- You need 600 gram of ikan tongkol.
- Prepare 400 gram of ikan sardin.
- Prepare 10 keping of asam keping.
- Prepare 7 of sudu besar paste asam jawa adabi.
- Prepare 8-10 of tangkai daun kesum.
- Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
- It's 1-2 batang of serai.
- Prepare 4 of sudu kecil lada sulah.
- You need 3 of sudu kecil garam bukit.
- You need 6 of sudu kecil gula.
- It's 2 of sudu besar petis rojak madu adabi.
- You need of Bahan bahan untuk dikisar.
- You need 7 of biji bawang merah.
- You need 5-8 ulas of bawang putih.
- Prepare 16 of tangkai cili kisar direbus.
- You need 1 inchi of lengkuas.
- It's 1/2 cawan of air.
- Prepare of Bahan bahan untuk sampingan.
- You need 1 kg of laksa di celur.
- You need 1/2 batang of timun dihiris.
- It's 3 of biji bawang merah dihiris.
- It's 1/2 of biji nenas di potong ikut suka.
- It's 1 of pokok daun salad.
- Prepare 3 of biji telur rebus dipotong 4.
- Prepare of Beberapa batang cili merah dihiris.
- Prepare 1 of pokok daun pudina.
- It's of Beberapa biji limau kasturi.
Langkah memasak Laksa Asam Penang
- Rebus ikan tongkol dan ikan sardin bersama asam keping hingga masak..
- Keluarkan ikan dari air rebusan, dan asingkan isi ikan dan tulang ikan..
- Kisar kan tulang ikan dan tapiskan.masukkan semula kedalam air rebusan..
- Kisar kan 2/3 daripada isi ikan dan tuang semula ke dalam air rebusan.
- Racik kan 1/3 baki isi ikan dan tuang semula ke dalam air rebusan.
- Tambahkan bahan bahan utk dikisar, bunga kantan, daun kesum dan juga serai yg diketuk..
- Perasa kan dgn garam,gula, lada sulah dan juga petis tadi. Masak sampai mendidih. Siap.