How to Make Tasty Singgang Ikan Dinda πŸ’‹

Singgang Ikan Dinda πŸ’‹.

Singgang Ikan Dinda πŸ’‹ You can cook Singgang Ikan Dinda πŸ’‹ using 8 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Singgang Ikan Dinda πŸ’‹

  1. Prepare 3-4 of ekor ikan kembung atau apa apa ikan.
  2. It's 4 ulas of bawang putih *dihiris.
  3. You need 1 of biji bawang merah *dihiris.
  4. It's 2 of inci halia *dihiris.
  5. Prepare 4-5 of biji cili padi (kalau nak lagi pedas boleh tambah).
  6. It's 2-3 keping of asam gelugor/asam keping.
  7. Prepare 3-4 cawan of air.
  8. Prepare of Garam dan gula secukup rasa.

Langkah memasak Singgang Ikan Dinda πŸ’‹

  1. Siangkan ikan dan cuci bersih. Kelarkan ikan dibahagian depan dan belakang..
  2. Hiriskan bawang putih,bawang merah,halia dan cili padi..
  3. Tumiskan bawang putih,bawang merah dan halia sampai naik bau..
  4. Masukkan air dan tunggu mendidih..
  5. Sementara tunggu mendidih, masukkan cili padi dan asam gelugor..
  6. Masukkan ikan dan letakkan garam serta gula secukup rasa. Biar mendidih dan tutup api..
  7. Siap! Boleh dihidang bersama budu dan makan dengan nasi panas panasπŸ˜‹.