Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur.
You can have Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur
- It's of Jem Nanas.
- Prepare 2 of biji nanas bersaiz sederhana.
- It's 400 g of gula tebu organik.
- It's 1 batang of kayu manis.
- It's 3 of biji bunga cengkih.
- It's 1 of sudu besar parutan lemon.
- It's 1 of sudu besar jus lemon (sekiranya mahu).
- You need of Doh Biskut.
- Prepare 200 g of Gluten-free Cookies Premix (Plain) When Makcik Bakes.
- Prepare 80 g of mentega tanpa garam (saya guna Lurpak).
- Prepare 30 g (30 ml) of air.
- You need 1 of sudu kecil ekstrak vanila.
Langkah memasak Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur
- Kisar nanas tanpa tambahan air sehingga hancur. Masak bahan-bahan jem KECUALI GULA, sehingga air tersejat..
- Setelah air nanas tersejat, barulah masukkan gula. Sentiasa kacau supaya tak hangus bahagian bawah. Masak sehingga air kering. Ketepikan..
- Untuk adunan biskut: Gaul premix bersama mentega sehingga sebati. Tambahkan air dan ekstrak vanila, gaul sehingga membentuk doh yang boleh dikepal..
- Ambil sedikit adunan dan buat seperti dalam gambar. Lubang tengah tu untuk isi inti jem nanas. Tutup dengan adunan biskut..
- PENTING: Sejukkan dalam freezer selama 30 minit supaya senang nak tekan keluar biskut. JANGAN tinggal langkah ni..
- Tekan keluar tart ke atas dulang pembakar. Panaskan oven 175°C. Bakar tart selama 25 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan simpan dalam bekas..