How to Prepare Delicious Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur

Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur.

Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur You can have Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur

  1. It's of Jem Nanas.
  2. Prepare 2 of biji nanas bersaiz sederhana.
  3. It's 400 g of gula tebu organik.
  4. It's 1 batang of kayu manis.
  5. It's 3 of biji bunga cengkih.
  6. It's 1 of sudu besar parutan lemon.
  7. It's 1 of sudu besar jus lemon (sekiranya mahu).
  8. You need of Doh Biskut.
  9. Prepare 200 g of Gluten-free Cookies Premix (Plain) When Makcik Bakes.
  10. Prepare 80 g of mentega tanpa garam (saya guna Lurpak).
  11. Prepare 30 g (30 ml) of air.
  12. You need 1 of sudu kecil ekstrak vanila.

Langkah memasak Tart Nanas Kiub Tanpa Gluten Tanpa Telur

  1. Kisar nanas tanpa tambahan air sehingga hancur. Masak bahan-bahan jem KECUALI GULA, sehingga air tersejat..
  2. Setelah air nanas tersejat, barulah masukkan gula. Sentiasa kacau supaya tak hangus bahagian bawah. Masak sehingga air kering. Ketepikan..
  3. Untuk adunan biskut: Gaul premix bersama mentega sehingga sebati. Tambahkan air dan ekstrak vanila, gaul sehingga membentuk doh yang boleh dikepal..
  4. Ambil sedikit adunan dan buat seperti dalam gambar. Lubang tengah tu untuk isi inti jem nanas. Tutup dengan adunan biskut..
  5. PENTING: Sejukkan dalam freezer selama 30 minit supaya senang nak tekan keluar biskut. JANGAN tinggal langkah ni..
  6. Tekan keluar tart ke atas dulang pembakar. Panaskan oven 175°C. Bakar tart selama 25 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan simpan dalam bekas..