Ikan Kembung Kukus Air Asam.
You can cook Ikan Kembung Kukus Air Asam using 10 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Ikan Kembung Kukus Air Asam
- Prepare 3 of ekor ikan kembung.
- You need 1/2 of sudu kecil garam halus.
- You need 1 cawan of jus asam jawa.
- It's 1/2 cawan of cili padi kampung.
- You need 3 of tangkai batang ketumbar.
- Prepare 1 of sudu besar gula (saya guna gula Thai).
- You need 1 of sudu besar sos ikan.
- It's 1 of biji tomato.
- You need 1 of sudu kecil belacan bakar.
- Prepare of Segenggam daun ketumbar.
Langkah memasak Ikan Kembung Kukus Air Asam
- Sediakan bahan- bahan. Ikan di bersihkan dan dicuci. Lumur garam halus pada ikan kemudian kukuskan selama 10 minit..
- Sementara itu, sediakan air asam. Potong halus cili padi kampung dan batang ketumbar. Dalam satu mangkuk, satukan cili padi kampung, batang ketumbar,air asam, gula, belacan, sos ikan. Gaul sebati dan perasakan secukupnya..
- Bila ikan sudah dikukus selama 15 minit, susunkan tomato dan tuang air asam ke atas ikan. Sambung mengukus selama 15 minit lagi. Taburkan daun ketumbar dan sedia di hidang!!.