Nasi dagang, gulai ikan aye & acar timun. Cara masak gulai ikan tongkol untuk nasi dagang ni mesti ada air rebusan ikan dan guna rempah yg dijual di pasar sebelah pantai timur. Kalau guna rempah. #resepimudahgulainasidagang #resepigulaiikantongkol #gulaiikanaye JOM SUBSCRIBE LIKE COMMENT AND SHARE Selamat Mencube Mencoba Mencuba JANGAN LUPA. Biasanya gulai nasi dagang Kelantan adalah gulai lemak kuning walaupun ada ketikanya berwarna kemerahan kerana menggunakan serbuk kari.
Ikan tersebut menpunyai isi putih berbanding dengan ikan biasa. Resepi nasi dagang sememangnya terkenal di Pantai Timur iaitu di Terengganu, Pahang, Kelantan dan juga di beberapa daerah di Thailand seperti Pattani, Yala dan juga Narathiwat. Nasi yang menjadi hidangan tradisi di Terengganu ini dikatakan agak sukar untuk dimasak jika tidak mempelajari cara. You can have Nasi dagang, gulai ikan aye & acar timun using 31 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Nasi dagang, gulai ikan aye & acar timun
- Prepare of Ramuan untuk nasi dagang.
- It's 7 cawan of beras nasi dagang (kelantan).
- It's 2 cawan of beras pulut.
- Prepare 1 cawan of santan pekat (santan kotak brand KARA).
- Prepare 1 of sudu besar halba.
- You need 8 cawan of air.
- It's 5 ulas of bawang merah (bawang kecil).
- It's 1 of sudu kecil gula.
- Prepare 2 of sudu kecil garam.
- You need of Ramuan Gulai Ikan Aye.
- Prepare 10 ulas of bawang merah.
- Prepare 2 of labu bawang besar.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- It's 1 inchi of lengkuas.
- Prepare 1 inchi of kunyit.
- It's 1 inchi of halia.
- Prepare 5 of biji cili kering dibuang biji & direndam airpanas.
- Prepare 2 of biji kelapa diambil santannya dalam 1 liter.
- You need 3 keping of asam keping.
- Prepare 5 of biji cili merah.
- It's 2 of sudu garam.
- You need 1 of ketul gula manisan kelantan.
- You need 1 of peket rempah ratus.
- You need 2 of sudu besar rempah kari ikan adabi.
- Prepare of Acar timun.
- You need 2 of biji timun jepun dibersihkan dan dipotong memanjang.
- You need 1 of biji lobak merah.
- You need 4 sudu makan of cuka.
- It's 3 of sudu besar gula.
- Prepare 1 of sudu kecil garam.
- Prepare 2 of labu bawang besar.
KakLa Nasi Dagang is eating dinner at KakLa Nasi Dagang. PagesBusinessesFood & BeverageRestaurantAsian RestaurantKakLa Nasi DagangVideosLama dok update ork , buka dh nie , mashallah aura dia , gulai. It is a well-known breakfast food in the states on the East Coast of Peninsular Malaysia. Cara-cara Memasak Gulai Ikan Nasi Dagang.
Langkah memasak Nasi dagang, gulai ikan aye & acar timun
- Setelah beras dicuci, masukkan terus ke dalam periuk. Satukan juga semua bahan-bahan lain..
- Saya gunakan pressure cooker. Masa memasak hanya 20 minit..
- Untuk memasak gulai. Ikan tongkol @aye yang sudah dibersihkan, dipotong dan terus dimasukkan kedalam periuk. Isikan sedikit air, 10 keping asam keping, 5 sudu besar garam kasar. Rebus hingga air hampir kering..
- Di periuk lain, satukan semua bahan - santan, bahan-bahan yang dikisar, cili, asam keping, gula manisan & garam..
- Setelah bahan diperiuk mendidih. Boleh masukkan ikan. Tambahkan garam secukup rasa..
- Untuk acar timun, satukan semua bahan-bahan. Gaul rata. Tips!!untuk nak berikan timun rasa rangup, timun direndam dengan air kapur sebentar & dicuci bersih..
Untuk lebih sedap, rebus dan biarkan semalaman. Dalam periuk yang lain panaskan minyak, tumis. Kalau nasi,sebut sahaja nasi dagang ,nasi berlauk gulai ayam ,nasi berlauk gulai ikan tongkol , nasi tumpang ,nasi gulai daging , lauk kerutub itik dan Kalau nasi lemak boleh dikatakan berada di list belakang di Negeri Kelantan pada waktu paginya. Gulai ikan tongkol boleh dimakan sebagai lauk bersama dengan nasi putih mahupun nasi dagang. Ciri khas gulai ialah rasanya yang kaya akan rempah seperti bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, cili dan sebagainya yang kemudian dimasak dalam santan.