Recipe: Perfect Ikan kayu masak asam jawa pedas+kunyit

Ikan kayu masak asam jawa pedas+kunyit. Ikan masak kunyit asam jawa hidangan untuk keluraga makan tengah hari #ikanmasakkunyit #hanzainulzainul. Asam rebus ikan kunyit bersama nenas dengan gabungan rasa masam, manis dan pedas yang bakal memusnahkan diet anda. Masukkn air asam jawa bersama air kosong untuj kuah.

Ikan kayu masak asam jawa pedas+kunyit Masak lemak ciliapi ikan dan bunga kantan. Masak sampai ikan matang, dan sajikan. Resepi asam pedas yang biasa saya gunakan pun, memang dah sedap. You can have Ikan kayu masak asam jawa pedas+kunyit using 8 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Ikan kayu masak asam jawa pedas+kunyit

  1. You need 2 batang of Serai.
  2. You need 2 of Halia sebesar ibu jari.
  3. Prepare of Bawang putih (ikut suka hati).
  4. You need of Bawang merah (ikut suka hati).
  5. Prepare of Asam jawa.
  6. You need of Lada yg sd di tumbuk@hancurkan.
  7. It's 1 of Bawang besar.
  8. Prepare of Ikan kayu.

Boleh sahaja ditukar dari ikan kepada ayam. Jom layan resepi asam pedas ayam dari negeri Johor. Masak Asam Pedas Ayam Oleh: Azie Kitchen. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.

Langkah memasak Ikan kayu masak asam jawa pedas+kunyit

  1. Tumbuk serai, bawang putih & merah, dan halia bagi mewangikan masakan, sediakn bwang besar dan asam jawa.
  2. Sediakan ikan kayu.
  3. Goreng semua bahan yg telah di sediakan tadi, kecuali asam jawa.
  4. Lepas naik wangi, masukkan ikan dan tambah air sedikit.
  5. Masukkan asam jawa (jangan trlalu banyak dan jangan terlalu sedikit).
  6. Masukkan serbuk kunyit sedikit agar ikan tidak nampak pucat.
  7. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa.
  8. Tunggu bbrpa menit dan siap untuk di hidangkan.

Masukkan pula garam dan lada hitam. Biasanya asam padeh si menggunakan bahan ikan tapi asam padeh padang yang ini menggunakan daging sapi. Masukan daun jeruk, serai, dan kunyit kemudian masak menggunakan api kecil sambil diaduk aduk sampai Cita rasa ikan gurame asam manis ada di masakan padang yang satu ini. Karena rasa asamnya yang begitu nikmat dan dengan bumbu yang berasal dari Sumatera sendiri yang membuat kenikmatan tersendiri d. Bersihkan dan potong ikan kakap merah.