Kembung Pedas Ala Thai.
You can cook Kembung Pedas Ala Thai using 17 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Kembung Pedas Ala Thai
- Prepare 2 of ekor ikan kembung.
- You need 2 sudu makan of serbuk cili bancuh dengan sedikit air.
- It's 2 ulas of bawang putih - diketuk.
- You need 1 of inci halia - dihiris.
- You need 1 batang of serai - dihiris.
- Prepare 4 sudu makan of sos cili **.
- You need 2 sudu makan of sos tomato **.
- Prepare 1 sudu makan of sos tiram **.
- Prepare 2 of sudu kecil sos ikan **.
- Prepare 2 helai of daun limau purut **.
- It's 1 of biji limau kasturi - perah ambil jus **.
- You need 1/4 cawan of air panas **.
- It's 1/2 of sudu kecil garam halus atau sesuaikan rasa **.
- You need 2 of sudu kecil gula atau sesuaikan rasa **.
- You need 1 of biji bawang besar - potong dadu.
- Prepare 10 of biji cili api - dipotong.
- It's 1 of biji tomato - dibelah 4.
Langkah memasak Kembung Pedas Ala Thai
- Ikan kembung dibersihkan gaul dengan kunyit dan garam, goreng hingga masak dan ketepikan..
- Dalam kuali masukkan sedikit minyak, tumis bawang putih, halia, serai, cili kemudian diikuti bahan bertanda (**) hingga naik bau harum. Masa ni dah dapat aroma ala masakan thai. Pastikan semua sudah cukup rasa..
- Akhir sekali masukkan tomato, bawang dan cili api, masak sebentar dan gaul sekata. Tuang atas ikan yang digoreng tadi..