Ikan Kembung Percik.
You can cook Ikan Kembung Percik using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Ikan Kembung Percik
- Prepare 4 of ekor ikan kembung.
- It's 1 keping of asam keping.
- It's 50 g of gula melaka.
- You need 2 batang of serai.
- Prepare of Garam dan gula.
- Prepare 1 of sudu besar tepung beras.
- It's of 👉Bahan kisar.
- Prepare 1 of labu bawang besar.
- It's 5 ulas of bawang merah.
- Prepare 2 ulas of bawang putih.
- It's 3 of hiris lengkuas.
- You need 6 of tangkai cili kering.
- You need 250 ml of santan pekat.
- It's 1 of sudu kecil kunyit.
Langkah memasak Ikan Kembung Percik
- Ikan dibersihkan,dikelar2 dan dilumur dengan sedikit garam. Perap selama 30 minit..
- Masukkan bahan kisar,serai yang dititik dan santan dalam periuk. kacau hingga mendidih. Masukkan asam keping garam dan gula melaka secukup rasa..
- Akhir sekali masukkan tepung beras yang sudah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga pekat..
- Lapik kuali ajaib dengan daun pisang dan susun ikan. Bakar separuh masak baru lumur ikan dengan kuah percik. Ulang melumur ikan dengan kuah sehingga masak sepenuhnya. Bakar hingga keperangan. Siap..Selamat Mencuba..