Recipe: Tasty Kerabu Mangga Thai Ikan Patin Crispy

Kerabu Mangga Thai Ikan Patin Crispy. Yam Pla Duk Foo that's the actual recipe name 😆 This is one of the famous Thai appetizers aside from other types of salad. if you have times and feeling. Kalau ke Thailand, kerabu mangga ini memang terkenal sebagai makanan jalanan. Hai Guys, Kali ini saya kongsikan menu kerabu mangga ikan bilis paling sedap.

Kerabu Mangga Thai Ikan Patin Crispy Pada dasarnya ikan patin adalah hewan yang aktif pada malam hari, omnivor dan terkadang muncul ke permukaan. Untuk membuat umpan patin yang sederhana Ikan patin termasuk kedalam famili Pangasiidae. Yaitu kelompok ikan yang mempunyai kumis atau biasa di beri nama catfish. You can cook Kerabu Mangga Thai Ikan Patin Crispy using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Kerabu Mangga Thai Ikan Patin Crispy

  1. It's 1-2 of biji mangga muda.
  2. It's 5-10 of biji cili padi ikut kepedasan.
  3. Prepare 2 of sudu Sos ikan.
  4. It's 2-3 of sudu Air perahan limau.
  5. Prepare 3 of sudu besar Gula perang.
  6. Prepare of Garam secukup rasa dan bahan perasa.
  7. You need of Breadcrumbs.
  8. You need of Isi ikan patin yang dah dibakar.
  9. Prepare Daun of ketumbar.
  10. You need 1-2 of biji bawang besar.

Nak tahu cara buat kerabu mangga ala Thai? Untuk mancing ikan patin baik liar maupun ikan dalam kolam,sebenarnya cukup mudah jika anda sudah mengetahui cara serta triknya,yang terpenting dan faktor paling utama adalah umpan yang akan kita gunakan memiliki pengaruh besar bagi kelangsungan mancing ikan patin tersebut. Alihkan kerabu atas daun salad dan tabur sedikit ikan bilis goreng dan kacang tanah yang telah diasingkan atasnya sebelum menghidang. Resepi Kerabu Mangga, Resepi yang tak asing lagi sebagai hindangan sampingan.

Langkah memasak Kerabu Mangga Thai Ikan Patin Crispy

  1. Mangga diparut halus, ketepikan -bawang besar dihiris halus, ketepikan.
  2. Tumbuk cili padi, gula perang, sos ikan, garam, bahan perasa dan air perahan limau, gesek2 sehingga lumat..
  3. Bila dah lumat campurkan sekali dengan bawang dan mangga. Gaul bagi rata. Masukkn hirisan daun ketumbar dan gaulkan dalam mangkuk..
  4. Ikan patin di grill guna air fryer. Bila dah siap ambil isinya dan tumbuk bersama dengan minyak sedikit dan breadcrumbs supaya dia padat. Dah sebati boleh la goreng sampai nampak keperangan..
  5. Boleh la dihidang dengan kerabu mangga dan isi ikan yang siap digoreng bersama breadcrumbs..

Menggunakan Bunga Kantan, Udang Kering, Kacang Tanah, dan Mangga Campurkan bahan-bahan A dan gaul sehingga mesra. Masukkan pula kacang tanah dan udang kering. Ikan patin masuk kedalam keluarga ikan catfish, sama halnya dengan ikan lele dan ikan baung. Bedanya, ikan patin omnivora atau pemakan segala, dan lebih Ikan patin banyak dicari para pemancing karena rasa dagingnya yang enak. Selain itu sensasi straik ikan patin juga sangat mantap.