Recipe: Yummy Laksam Ikan Kembong #MaratonRaya #Ikan

Laksam Ikan Kembong #MaratonRaya #Ikan.

Laksam Ikan Kembong #MaratonRaya #Ikan You can cook Laksam Ikan Kembong #MaratonRaya #Ikan using 25 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Laksam Ikan Kembong #MaratonRaya #Ikan

  1. You need of Bahan laksam.
  2. You need 2 cawan of tepung beras.
  3. Prepare 1/2 cawan of tepung gandum.
  4. Prepare 1/2 cawan of tepung jagung.
  5. Prepare 2 cawan of air panas.
  6. It's 4 cawan of air sejuk.
  7. Prepare of Secubit garam.
  8. Prepare of Bahan kuah.
  9. You need 1 kg of ikan kembong.
  10. You need 4 ulas of bawang besar.
  11. You need 5 ulas of bawang putih.
  12. It's 2 of asam keping.
  13. You need 2 of sudu besar serbuk lada hitam (kasar).
  14. Prepare 1 kotak of kecil santan.
  15. It's of Garam secukupnya.
  16. Prepare of Bahan sambal.
  17. It's 4 of sudu besar cili kisar.
  18. Prepare 1 of inci belacan.
  19. You need 2 of sudu besar gula perang.
  20. You need of Garam secukupnya.
  21. It's of Bahan ulaman.
  22. You need of Tauge.
  23. Prepare of Kacang panjang (dihiris halus).
  24. Prepare Daun of kesum (dihiris halus).
  25. Prepare 1 batang of timun (dihiris memanjang).

Langkah memasak Laksam Ikan Kembong #MaratonRaya #Ikan

  1. Bancuhkan aduanan tepung sehingga sebati. Kemudian panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada permukaan tudung periuk/tudung tipuware bulat. Tuangkan 2 senduk adunan hingga penuh. Biarkan sehingga menggelembung (tanda dah masak). Angkat, sejukkan dan baru menggulung..
  2. Rebus ikan yang telah dibersihkan bersama sedikit garam dan asam keping. Kemudian, asingkan tulang dan isi ikan. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar dan bawang putih dengan air rebusan ikan tadi. Kisarkan dalm bekas asing tulang-tulang ikan bersama air rebusan dan tapis..
  3. Tuangkan hasil kisaran tadi ke dalam periuk. Kemudian masukkan 1 kotak santan, ladan hitam dan garam secukupnya..
  4. Di dalam periuk kecil, panaskan minyak dan tumiskan cili kisar bersama belacan. Lalu perasakan dengan gula perang dan garam..
  5. Bahan-bahan ulaman pula dihidang mentah dan dihiris halus..
  6. Sedia untuk dimakan. Selamat mencuba!.