Recipe: Yummy Nasi kerabu #phopbylinimohd#batch17

Nasi kerabu #phopbylinimohd#batch17. Nasi Kerabu, laksam, Laksa, Nasi lemak, Nasi berlauk n kuih muih. Nasi kerabu with it's signature blue rice is made from the petals of bunga telang or blue peas flower. Find nasi kerabu stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection.

Nasi kerabu #phopbylinimohd#batch17 Nasi Kerabu (Kelantan, Malaysia Herb Rice Salad). Nasi kerabu is a traditional Malaysian dish that is famous for its blue rice. In addition to the rice, this The rice in a nasi kerabu is blue because it has been pre-cooked in the blue extract from the dried. You can have Nasi kerabu #phopbylinimohd#batch17 using 48 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Nasi kerabu #phopbylinimohd#batch17

  1. You need of nasi biru bunga telang.
  2. Prepare 1 of gengam bunga telang.
  3. You need 2 1/2 cawan of beras.
  4. It's 3 cawan of air rendaman bunga telang 5 helai daun limau purut ~ di koyak-koyak.
  5. You need 1 batang of serai ~ di titik.
  6. Prepare of garam secukup rasa.
  7. It's of air lada.
  8. Prepare 10 of tangkai cili padi.
  9. Prepare sedikit of gula Melaka.
  10. You need Sedikit of garam.
  11. Prepare sedikit of gula.
  12. You need 2 of biji limau kasturi.
  13. Prepare 500 gm of daging batang pinang ~ cuci bersih.
  14. You need of daging bakar.
  15. It's 1 sudu teh of jintan manis.
  16. You need 2 sudu teh of jintan putih.
  17. It's 3 of tangkai cili kering ~ potong, rendam lembut dan cuci bersih.
  18. It's 5 ulas of bawang merah.
  19. It's 2 of inci halia.
  20. Prepare 1/2 of inci lengkuas.
  21. It's 1 of inci kunyit hidup.
  22. It's 3 batang of serai.
  23. You need of Gula dan garam secukup rasa.
  24. Prepare of gulai tumis atau kuah tumis.
  25. It's 1 cawan of santan pekat.
  26. You need 7 ulas of bawang merah.
  27. You need 4 ulas of bawang putih.
  28. It's 3 of labu bawang besar.
  29. You need 15 of tangkai cili kering.
  30. You need 1 cm of halia.
  31. It's 1 batang of serai dititik.
  32. Prepare 3 of sudu besar budu.
  33. It's Sedikit of gula melaka.
  34. It's 1 keping of asam keping.
  35. You need of Gula dan garam secukup rasa.
  36. You need of sambal kelapa atau serunding kelapa ikan.
  37. Prepare 1 of ekor ikan kembung.
  38. Prepare 1/2 of biji kelapa parut ambil bahagian putih sahaja.
  39. It's 4 ulas of bawang merah.
  40. Prepare 2 batang of serai.
  41. You need of Garam dan gula secukup rasa.
  42. Prepare of ulam.
  43. Prepare 1 batang of timun- potong bulat dan dihiris halus.
  44. You need 1 of kuntum bunga kantan hiris halus.
  45. You need 5 batang of kacang panjang hiris halus.
  46. Prepare Daun of kesum hiris halus.
  47. It's 3 batang of kacang botol hiris halus.
  48. It's 2 of biji telur masin yang direbus.

Kredit foto: Adawiyah Farhan & Zawiyah Mat Nor (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah). Nasi kerabu adalah hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan dan lazimnya dijamah dengan ikan. Resepi nasi kerabu ini juga ada dimuatkan dalam majalah MIDI, nak tengok. Nasi Kerabu (Malaysian Blue Rice Bowl).

Langkah memasak Nasi kerabu #phopbylinimohd#batch17

  1. Bunga telang, cuci bersih Masukkan dalam bekas berisi air dan ramas-ramas. Biar seketika dan ditapis..
  2. Beras di cuci bersih dan ditoskan. Tuangkan air rendaman bunga telang. Biar sebentar hingga warna serap pada beras.Masukkan serai, daun limau purut dan garam secukup rasa. Tanak nasi seperti biasa.
  3. Untuk daging bakar. Jintan manis dan putih disangai seketika. Satukan semua bahan dalam mesin pengisar, tambah sedikit air dan kisar hingga lumat lumurkan pada daging Tutup bekas dan simpan dalam peti ais semalaman. Esoknya, bolehlah bakar..
  4. Kuah tumis. Satukan cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian kisar dengan sedikit air. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar dan serai yang di titik hingga garing. Tambahkan air jika kuah terlalu kering.Kemudian masukkan santan. Biarkan ia merenih sebentar sambil di kacau supaya santan tak pecah minyak.Kemudian masukkan asam keping, budu dan gula melaka Akhir sekali perasakan gula dan garamnya secukup rasa. Biarkan kuah pekat..
  5. Serunding ikan dan kelapa. Ikan direbus dgn garam dan diambil isi. Kelapa disangai. Bawang merah dan serai di tumbuk lumat Isi ikan kembung juga di tumbuk lumat.Masukkan kelapa sangai dalam lesung dan tumbuk lumat juga. Gaulkan semua bahan yang di tumbuk. Perasakan dengan garam dan gula.
  6. Air lada. Satukan semua bahan kecuali limau dikisar atau jika suka kasar boleh tumbuk lumat. Perahkan asam limau. Siap..

It is then served with green veggies, turmeric fried fish, and coconut flaked fish. Find high-quality Nasi Kerabu stock illustrations from Getty Images. Download premium images you can't get anywhere else. A popular dish during the month of Ramadhan, Nasi Kerabu Kelantan, accompanied with a variety of fresh herbs and raw vegetables is high in fibre which promotes good. Well, not if you have a deliciously blue plate of nasi kerabu!