Recipe: Appetizing Badak Berendam

Badak Berendam.

Badak Berendam You can have Badak Berendam using 18 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Badak Berendam

  1. It's of Bancuhan tepung :.
  2. It's 2 1/2 of cwn tpg pulut.
  3. You need 1 of cwn air pandan (blend daun pandan 5helai).
  4. It's 1/2 of sudu kecil garam.
  5. You need 4 titik of pewarna hijau.
  6. Prepare of Untuk Inti Kelapa Manis.
  7. You need 2 1/2 cawan of kelapa parut.
  8. It's 150 g of - 175G gula merah (jenis timbang).
  9. You need 1 of @2 sudu besar gula pasir.
  10. It's of secubit garam.
  11. You need 2 cawan of air.
  12. Prepare 2 helai of daun pandan (simpulkan).
  13. You need 1 1/2 of sudu besar tepung gandum- bancuh dengan sedikit air.
  14. You need of Bancuhan santan :.
  15. Prepare 3 cawan of santan.
  16. It's 3 of sudu besar tpg beras (bancuh guna air biasa).
  17. Prepare 1 of sudu kecil garam.
  18. You need 1 helai of Daun pandan (simpulkan).

Langkah memasak Badak Berendam

  1. Cara adun tepung.. Campur semua bahan diatas, uli jd doh.. ps tu amek sikit doh, tekan2 bg leper, masukkan inti.. ps tu bulat2kan.. lps bulatkan, rebus doh td, tunggu dia timbul baru angkat.. (mcm buat buah melaka)...
  2. Cara buat inti kelapa manis.. Masak air bersama gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan.. Masak hingga gula larut.. Masukkan kelapa parut. kacau hingga hampir kering (nampak ada air sedikit)... Masukkan bancuhan air tepung gandum.. kacau hingga air kering.. bila sejuk gentelkan bulat-bulat...
  3. Didihkan air didalam periuk.. ambil sedikit adunan tepung.. bulatkan kemudian kita leperkan.. bubuh inti kelapa ditengahnya dan tutup kembali dengan tepung.. buat dengan kemas.. dan masukkan kedalam air mendidih tadi...
  4. Bila ia terapung bermakna kuih sudah masak. Angkat dan tapis.. dan bubuh didalam bekas....
  5. Cara bancuhan santan.. Campur semua bahan diatas, masak guna api sederhana sambil kacau.. dh pekat sikit tutup api.. Bila dh siap rebus doh kuih tadi, tuang bancuhan santan, dannnn makan 😍.
  6. .