Paung Sambal Ikan.
You can have Paung Sambal Ikan using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Paung Sambal Ikan
- Prepare of Bahan-bahan doh paung.
- You need 2 cawan of tepung pulut.
- Prepare 1/2 cawan of tepung gandum.
- It's 150 ml of santan.
- You need 70 ml of air (secukupnya).
- Prepare 1/2 sudu teh of garam halus.
- It's of Bahan-bahan inti.
- Prepare 160 gm of -1 tin ikan mackerel (akak guna ayam brand).
- It's of Minyak masak secukupnya (untuk mengoreng).
Langkah memasak Paung Sambal Ikan
- Campur kesemua bahan2 doh...ulikan hingga sebati,rehatkan 30 minit..
- Panaskan ikan mackerel dalam kuali...keringkan kuah seketika...padamkan api dapur,biarkan sejuk..
- Bulat2kan doh 30gm setiap biji...letak sambal ikan mackerel yang dah sejuk tadi sebagai inti...Dan bulatkan semula perlahan2 agar inti tidak bocor...ulangi proses hingga selesai..
- Panaskan minyak...goreng dengan api dapur yang sederhana...balik2kan biar serata...masak hingga kuning keperangan.Toskan minyak dan boleh dihidangkan..
- Paung Sambal Ikan...#StyleAzaAaj is done jemput cuba ya...yang pasti sedap sokmo😍😘👍😋😋.