Recipe: Yummy Paung Sambal Ikan

Paung Sambal Ikan.

Paung Sambal Ikan You can have Paung Sambal Ikan using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Paung Sambal Ikan

  1. Prepare of Bahan-bahan doh paung.
  2. You need 2 cawan of tepung pulut.
  3. Prepare 1/2 cawan of tepung gandum.
  4. It's 150 ml of santan.
  5. You need 70 ml of air (secukupnya).
  6. Prepare 1/2 sudu teh of garam halus.
  7. It's of Bahan-bahan inti.
  8. Prepare 160 gm of -1 tin ikan mackerel (akak guna ayam brand).
  9. It's of Minyak masak secukupnya (untuk mengoreng).

Langkah memasak Paung Sambal Ikan

  1. Campur kesemua bahan2 doh...ulikan hingga sebati,rehatkan 30 minit..
  2. Panaskan ikan mackerel dalam kuali...keringkan kuah seketika...padamkan api dapur,biarkan sejuk..
  3. Bulat2kan doh 30gm setiap biji...letak sambal ikan mackerel yang dah sejuk tadi sebagai inti...Dan bulatkan semula perlahan2 agar inti tidak bocor...ulangi proses hingga selesai..
  4. Panaskan minyak...goreng dengan api dapur yang sederhana...balik2kan biar serata...masak hingga kuning keperangan.Toskan minyak dan boleh dihidangkan..
  5. Paung Sambal Ikan...#StyleAzaAaj is done jemput cuba ya...yang pasti sedap sokmo😍😘👍😋😋.