Badak Berendam.
You can have Badak Berendam using 12 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Badak Berendam
- It's of Bebola badak berendam.
- Prepare 1 1/2 cawan of tepung pulut.
- It's 1 1/2 of sdb tepung gandum.
- You need 1/2 of sdt garam halus.
- You need 3/4 cawan of jus pandan (3/4 cawan air + 10-15 helai daun pandan).
- It's of Inti kelapa manis (1/2 dari resipi yang pernah saya kongsikan).
- Prepare of .
- It's of Dadih santan.
- Prepare 1 cawan of (kotak kecil) santan.
- It's 1 1/2 cawan of air.
- It's 2 1/2 of sdb tepung beras/ tepung gandum.
- It's 1/2 of sdt garam halus.
Langkah memasak Badak Berendam
- Bebola badak berendam - Satukan tepung pulut, tepung gandum & garam..
- Masukkan jus pandan sedikit demi sedikit..
- Uli tepung sehingga menjadi doh yang lembut..
- Ambil 1/2 sdb doh, leperkan & letak 1/2 sdt inti kelapa manis..
- Tutup doh & bulatkan dengan kemas..
- Didihkan air di dalam periuk. Rebus bebola badak berendam. Bila sudah timbul, angkat & toskan..
- Masukkan bebola ke dalam bekas berisi air supaya tidak melekat..
- Dadih santan - Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk..
- Masak di atas api sederhana hingga pekat & meletup-letup. Kacau dengan whisk supaya tiada tepung yang bergentel..
- Masukkan bebola badak berendam ke dalam bekas/ mangkuk. Tuangkan dadih santan di atasnya. Sedia untuk dihidangkan. Nota: - Jika doh cepat kering & sukar untuk dibulatkan, basahkan sedikit tapak tangan supaya lebih mudah untuk membentuk doh..