How to Make Appetizing Badak Berendam

Badak Berendam.

Badak Berendam You can have Badak Berendam using 12 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Badak Berendam

  1. It's of Bebola badak berendam.
  2. Prepare 1 1/2 cawan of tepung pulut.
  3. It's 1 1/2 of sdb tepung gandum.
  4. You need 1/2 of sdt garam halus.
  5. You need 3/4 cawan of jus pandan (3/4 cawan air + 10-15 helai daun pandan).
  6. It's of Inti kelapa manis (1/2 dari resipi yang pernah saya kongsikan).
  7. Prepare of .
  8. It's of Dadih santan.
  9. Prepare 1 cawan of (kotak kecil) santan.
  10. It's 1 1/2 cawan of air.
  11. It's 2 1/2 of sdb tepung beras/ tepung gandum.
  12. It's 1/2 of sdt garam halus.

Langkah memasak Badak Berendam

  1. Bebola badak berendam - Satukan tepung pulut, tepung gandum & garam..
  2. Masukkan jus pandan sedikit demi sedikit..
  3. Uli tepung sehingga menjadi doh yang lembut..
  4. Ambil 1/2 sdb doh, leperkan & letak 1/2 sdt inti kelapa manis..
  5. Tutup doh & bulatkan dengan kemas..
  6. Didihkan air di dalam periuk. Rebus bebola badak berendam. Bila sudah timbul, angkat & toskan..
  7. Masukkan bebola ke dalam bekas berisi air supaya tidak melekat..
  8. Dadih santan - Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk..
  9. Masak di atas api sederhana hingga pekat & meletup-letup. Kacau dengan whisk supaya tiada tepung yang bergentel..
  10. Masukkan bebola badak berendam ke dalam bekas/ mangkuk. Tuangkan dadih santan di atasnya. Sedia untuk dihidangkan. Nota: - Jika doh cepat kering & sukar untuk dibulatkan, basahkan sedikit tapak tangan supaya lebih mudah untuk membentuk doh..